Ledová zajímavost - Scania zásobuje Grónsko.

Přestože BUSportál nenalezl v této zprávě ani zlomek vztahu k autobusové dopravě, uveřejňuje ji jako opravdu ledovou předvánoční zajímavost .
Přestože BUSportál nenalezl v této zprávě ani zlomek vztahu k autobusové dopravě, uveřejňuje ji jako opravdu ledovou předvánoční zajímavost .
Osada Ittoqqortoormiit na východním pobřeží Grónska je obývána zhruba pěti sty Inuity a přibližně stejným počtem tažných psů. Nejsou zde silnice, žádný přístav a 80 procent území pokrývá silný led. Několikrát za rok sem dorazí nákladní vůz Scania, který přiveze základní zásoby a vždy něco navíc. To vše jen díky jedinečnému dopravnímu řetězci.

Ačkoli je Grónsko větší než Evropa, není tu žádná železnice a jen šedesát kilometrů cest má zpevněný povrch. Jediná taková silnice spojuje Ivittuut a Kangilinnguit na západním pobřeží. Ostatní obydlené oblasti jsou izolovány a odděleny mohutným pevninským ledovcem. Hlavním dopravním prostředkem jsou tak v létě lodě a během dlouhých zim psí spřežení.

Na východním pobřeží Grónska se nacházejí jedny z nejodlehlejších a nejizolovanějších vesnic na světě. Místní Inuité se živí lovem a rybolovem, jinak jsou zcela závislí na speciálním zásobovacím systému, který zajišťuje dánská lodní společnost Royal Arctic.

Počet dní, během nichž se lodě mohou přiblížit k pobřeží, je omezen - připlout je možné jen za mohutného přílivu. Při nepříznivém počasí, kdy se hýbou ledovce, zuří silný vítr a mořské proudy, je vykládka zboží opravdovým dobrodružstvím.

Kontejnery se zásobami na půl roku je nutné dopravit i do odlehlých vesnic, které nemají žádná mola. Proto vezou polární lodě z dánského Aalborgu kromě zboží i speciálně zkonstruované vozidlo Scania s terénním podvozkem.

Jakmile flotila dorazí k pobřeží v blízkosti Ittoqqortoormiitu, je na vodu nejdříve spuštěn vyloďovací člun, poté kontejner a nakonec nákladní vůz Scania. Plně naložený vyloďovací člun pak putuje mezi ledovci k téměř nepřístupnému pobřeží. Jakmile se dostane na místo určení, 25tunový kontejner se přeloží na nákladní vozidlo, které vyjede na břeh a doveze drahocenný náklad až k vesnici. Příjezd zásob na dalších šest měsíců je pro místní obyvatele jednou z největších událostí v roce.

Scanii se v Grónsku podařilo získat cenné zkušenosti a dokáže nabízet vozidla speciálně upravená pro klima a podmínky, které zde panují a které jsou v našich zeměpisných šířkách naprosto nepředstavitelné. Z nákladních vozů, které jezdí mezi dvěmi největšími městy na západním pobřeží, je jich více než polovina značky Scania.
Zdroj: Tisková zpráva Scania

Ledová zajímavost - Scania zásobuje Grónsko.
Ledová zajímavost - Scania zásobuje Grónsko.