Koronavirus je příčinou největšího poklesu emisí CO2

Podle analýzy Carbon Brief dojde zřejmě v roce 2020 z důvodu globálního ekonomického zpomalení k většímu snížení emisí, než během druhé světové války.
Podle analýzy Carbon Brief dojde zřejmě v roce 2020 z důvodu globálního ekonomického zpomalení k většímu snížení emisí, než během druhé světové války.
V posledních týdnech došlo v souvislosti se snahu zastavit šíření pandemie k bezprecedentnímu narušení světové ekonomiky, které má za následek zablokování ekonomik, omezení cestování, drastické omezení letů, významné uzavření průmyslu a výroby, klesající poptávku po energii, méně se používají fosilní paliva k pohonu automobilů, vlaků a lodí.

Prognózy zveřejněné společností Carbon Brief uvádějí, že na základě několika zdrojů ze
hruba tří čtvrtin ročních světových ekonomických a emisních dat CO2 emisí zahrnujících Čínu, USA, EU a indický sektor by pandemie mohla vést ke snížení emisí CO2 o 2 000 milionů tun ve srovnání s rokem 2019. Tento předběžný odhad odpovídá přibližně 5,5% roku 2019.

I když čísla zatím nejsou jistá kvůli řadě faktorů, pokles CO2 v tomto smyslu by znamenal větší snížení emisí, než jaké se ukázalo během jakékoli předchozí hospodářské krize nebo válečného období, včetně obou světových válek ve 20. století, uvádí Carbon Brief. Podle analýzy došlo k pěti předchozím největším poklesům emisí během druhé světové války, globální recesi v letech 1991 až 1992, energetické krizi na začátku roku 1980, španělské chřipkové pandemii krátce po první světové válce a finančnímu krachu v roce 2008.

Pokud skončí emise v roce 2020 s výsledkem o zhruba 5,5 % procenta menší produkcí než v loňském roce, pravděpodobně to bude jen dočasný pokles do doby znovu oživení průmyslu, protože změna struktury ekonomiky je jen málo pravděpodobná.

Důležité je, že toto snížení by se stále ještě nepřiblížilo k dosažení cíle globálního oteplování  1,5° C stanoveného v Pařížské dohodě. Celosvětové emise by v tomto desetiletí musely každoročně klesnout o přibližně 7,6% - téměř 2 800 milionů tun CO2 v roce 2020, aby se oteplování omezilo. Provedení takového rychlého, hlubokého a trvalého snižování emisí jednoznačně zůstává pro globální ekonomiku obrovskou výzvou a jakékoli snížení emisí v letošním roce bude mít jen malý dopad na dosažení cílů v oblasti klimatu, pokud nebudou následovat dlouhodobější změny v ekonomice, zdůrazňuje analýza.

Očekává, že se letos opět zvýší hladina atmosférického uhlíku, i když snížení emisí CO2 bude větší. „Rostoucí koncentrace CO2 - a související globální oteplování - se stabilizují až poté, co roční emise dosáhnou čisté nuly,“´uvádí Carbon Brief.

Navíc, krátkodobé snížení emisí v důsledku hospodářských útlumů a krizí veřejného zdraví nejsou důvodem k "oslavám". Ohroženy jsou nejen životy a živobytí lidí, ale současná krize může výrazně omezit investice a zavádění nízkouhlíkové ekonomiky.