Kontrakt na dodávku deseti příměstských patrových jednotek PUSH/PULL ,
Push-Pull - ilustrační materiál Škoda.

úpravu lokomotiv řady 263 a dodávku dvou elektrických lokomotiv uzavřeli 30.6.2009 představitelé společností ŠKODA VAGONKA a. s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
úpravu lokomotiv řady 263 a dodávku dvou elektrických lokomotiv uzavřeli 30.6.2009 představitelé společností ŠKODA VAGONKA a. s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
Konstrukce elektrické lokomotivy vychází z koncepce typu ŠKODA 109E, který již plzeňská firma dodává společnosti České dráhy. Oproti lokomotivám 109E dodávaným Českým drahám budou mít tyto některé úpravy - například odlišnou maximální rychlost; ta dosáhne 160 kilometrů za hodinu. První vozy dodá ŠKODA TRANSPORTATION 30 měsíců od podpisu smlouvy. Hodnota obou kontraktů dosahuje celkem přibližně 2,1 mld. Kč.
Soupravy typu Push-Pull jsou soupravy tažené nebo tlačené lokomotivou na jedné straně soupravy, zatímco na druhé straně je umístěn řídicí vůz. V praxi to znamená, že při příjezdu do konečné stanice u souprav tohoto typu nemusí být lokomotiva přepřahána na opačný konec soupravy (tedy na „druhé čelo vlaku“). Strojvedoucí pouze přejde na stanoviště v řídicím voze a lokomotiva zůstává na původním místě. Při zpáteční cestě je tedy na konci vlaku a soupravu tlačí. Toto řešení přináší úsporu technologických časů, energie a používání objízdné koleje, které by byly nutné pro manipulaci s lokomotivou.
Souprava lokomotivního vlaku typu Push/Pull (tlačené/tažené) je třívozová se dvěma vloženými [PVV] a jedním řídicím [PRV] vozem, a to ve spojení [lokomotiva+PVV+PVV+PRV]. Soupravu vede upravená lokomotiva řady 263 ZSSK.
. Konstrukce vozů vychází z koncepce vozidel elektrických jednotek 671 ZSSK a splňuje všechny technické standardy i uživatelské požadavky zákazníka. Vozidla disponují přehledným informačním systémem. Vnitřní kamerový okruh umožňuje strojvedoucímu přehled o dění ve vlaku a přispívá i k vyšší bezpečnosti cestujících. Vozidla jsou vybavena uzavřeným systémem WC. Příjemný, plně klimatizovaný interiér umožňuje přepravu handicapovaných cestujících na invalidních vozících.
Na rozdíl od vozů souprav 671 jsou vozy soupravy Push/Pull vybaveny centrálním zdrojem energie. Na čelech jsou opatřeny klasickou šroubovkou a nárazníky.
Technické parametry
Délka třívozové soupravy tažené lokomotivou řady 263 ZSSK 96 000 mm Maximální konstrukční rychlost vozů 160 km/hod
Počet sedadel v třívozové soupravě 362
Počet míst na stání 352
Celková obsaditelnost třívozové soupravy Push/Pull 714 cestujících
Výroba souprav bude zahájena v první polovině roku 2010, zkoušky na podzim téhož roku. Do provozu s cestujícími budou vlaky nasazovány od března 2011. Kompletní dodávka bude ukončena na počátku 2013.

Kromě řady zahraničních a tuzemských subdodavatelů bude ŠKODA VAGONKA při realizaci zakázky spolupracovat i se ŽOS Zvolen, kde se budou upravovat stávající lokomotivy řady 263 (úprava řídicího systému lokomotivy pro komunikaci s řídicím vozem) a vyrábět běžné podvozky pro oba „slovenské“ projekty (projekt EJ 671 a projekt Push/Pull).

Soupravy budou jezdit na tratích ŽSR v okolí Bratislavy a na navazujících tratích „Bratislava – Nové Mesto nad Váhom“, „Bratislava – Kúty“ a „Bratislava – Nové Zámky“.

TZ Škoda a AMI Communications