Kolínská městská autobusová doprava bude čistší a bezpečnější
Podle NanoTech je nově vyvinutá technologie vysoce efektivní. NG Coatings je lak na bázi vodou ředitelných polymerních disperzí a mikročástic stříbra. Je vhodný do hygienicky náročných prostředí, která jsou z hlediska biologické kontaminace velmi exponovaná. Naříklad do prostředků pro veřejnou hromadnou dopravu. Foto OAD Kolín

V autobusech OAD Kolín otestují speciální povrchovou úpravu, která poskytuje trvalou až z 99,99% účinnou ochranu před nebezpečnými bakteriemi, plísněmi, houbami a viry. Chrání jak cestující, tak i povrch interiéru.
Reklama
V autobusech OAD Kolín otestují speciální povrchovou úpravu, která poskytuje trvalou až z 99,99% účinnou ochranu před nebezpečnými bakteriemi, plísněmi, houbami a viry. Chrání jak cestující, tak i povrch interiéru.
V autobusech jezdících na linkách kolínské MHD probíhá v těchto dnech testování technologické novinky. Do vnitřních prostor autobusů byla instalována speciální biocidní úprava povrchů, která odpuzuje viry a bakterie. Vysoce efektivní antimikrobiální nátěrový systém pod názvem NG Coatings vyvinula česká firma NanoTech Partner ve spolupráci s Univerzitou Pardubice - Fakultou chemicko-technologickou. Zvláštní antimikrobiální nátěrová hmota poskytuje trvalou až z 99,99% účinnou ochranu před nebezpečnými bakteriemi, plísněmi, houbami a viry.  

Tento týden jsme aplikovali speciální nástřik v prvním z autobusů. Po analýze účinnosti v reálném provozu pravděpodobně necháme takto upravit i ostatní autobusy. Jde podle nás o nejlepší možnou prevenci proti šíření jakékoliv virové nebo bakteriální nákazy,“ sdělil výkonný ředitel autobusového dopravce OAD Kolín Martin Pípal.

Naše laboratorně ověřená antimikrobiální technologie poskytuje trvalou, téměř stoprocentní účinnou ochranu před nebezpečnými bakteriemi, plísněmi, houbami a viry. Zároveň minimalizuje znečištění, zápachy a mechanickou degradaci materiálu na jakémkoli povrchu. Nátěr obsahuje několik účinných aktivních antimikrobiálních složek mimo jiné na bázi iontů stříbra a dalších biocidů. Dlouhodobé testování prokázalo, že takto speciálně vyvinutý nátěrový systém zaručuje bezpečnou ochranu, dlouholetou životnost a účinnost. Zatímco klasická dezinfekce povrchy postupně spíše poškozuje, náš nástřik je naopak chrání,“ vysvětlil managing director NanoTech Partner Tomáš Sluka.

Například chřipkový virus přežívá podle Sluky na povrchu až 24 hodin. To v kombinaci se zvyšujícím se množstvím případů rezistence vůči antibiotikům a faktem, že běžné čisticí prostředky mají snížený účinek na kolonie mikrobů, zvyšuje naléhavost potřeby využívat ověřené a účinné antimikrobiální nátěry, které lze aplikovat na běžné povrchy.  

Nově vyvinutý vysoce efektivní antimikrobiální nátěrový systém NG Coatings je vlastně lakem na bázi vodou ředitelných polymerních disperzí a mikročástic stříbra. Je vhodný do hygienicky náročných prostředí, která jsou z hlediska biologické kontaminace velmi exponovaná. Jde například o nemocnice, školy, pečovatelské domy nebo právě prostředky veřejné hromadné dopravy, kde se mohou dlouhodobě nacházet patogenní bakterie a jiné mikroorganismy.