Kladno: Smlouva o poskytnutí dotace na nákup 12 CNG autobusů byla podepsána
Jeden z CNG autobusů ČSAD MHD plnicí stanice v areálu dopravce © BUSportál

4.6.2013 mezi Regionální radou regionu soudržnosti Střední Čechy a dopravní firmou ČSAD MHD Kladno
4.6.2013 mezi Regionální radou regionu soudržnosti Střední Čechy a dopravní firmou ČSAD MHD Kladno
Předmětem projektu je nákup 12 autobusů na pohon na stlačený zemní ply (CNG) v bezbariérovém provedení, které nahradí autobusy na dieselový pohon, kterým končí provozní životnost. Nově pořízené autobusy budou na základě smlouvy o závazku veřejné služby uzavřené se Středočeským krajem zajišťovat dopravní obslužnost na území Středočeského kraje v Středočeské a částečně Pražské integrované dopravě zejména v oblasti Kladensko a přilehlých regionech Slánska, Berounska, Rakovnicka, Mělnicka a Prahy západ. Díky bezbariérovému provedení dojde ke zvýšení komfortu např. u osob se sníženou schopností pohybu a orientace, seniorů nebo rodičů s kočárky. Využitím pohonu na CNG dojde ke snížení emisí škodlivých látek.

Projekt byl předložen k Výzvě č. 70 z regionálního operačního programu NUTS 2 Střední Čechy pro oblast podpory č.1.2 – Udržitelné formy veřejné dopravy – autobusy na ekologický pohon, vyhlášené v září 2012. Celkové způsobilé náklady projektu jsou plánovány ve výši 55 210 tis. Kč, výše podpory z rozpočtu Regionálního operačního programu Střední Čechy s využitím finančních prostředků z Evropského fondu regionálního rozvoje je nejvýše 40%, tj. v maximální výši 22 084 tis. Kč. Postupné zavádění nových autobusů je plánováno na podzim 2013 a na jaro 2014. Předpokládané ukončení realizace projektu je 1.5.2014.
Dopravce ČSAD MHD Kladno provozuje celkem 170 autobusů, z toho je v současné době 14 CNG autobusů. Celkem za rok ujedou autobusy 11 mil. km a přepraví 17 mil. cestujících.
Z TZ k zahájení projektu 7.6.2013 ČSAD MHD Kladno a.s.
2011: Na návštěvě v ČSAD MHD Kladno. Záběry nové plničky a CNG autobusů

Kladno: Smlouva o poskytnutí dotace na nákup 12 CNG autobusů byla podepsána