Keolis: Kontrakt v Nizozemsku a 300 ebusů

Veřejnou dopravu v období 2021-2030 v provinciích Veluwe, Overijssel a Lelystad bude provozovat francouzský Keolis. Do provozu bude uvedeno 300 elektrických autobusů.

Veřejnou dopravu v období 2021-2030 v provinciích Veluwe, Overijssel a Lelystad bude provozovat francouzský Keolis. Do provozu bude uvedeno 300 elektrických autobusů.

Dopravní společnost Keolis Nederland získala další oblasti v Nizozemsku, vyhrála výběrové řízení na koncesi IJssel-Vecht. Od prosince 2020 se postará o autobusovou dopravu ve Veluwe, ve středním Overijsselu a v Apeldoorn a Zwolle do roku 2030. Od září 2021 také v Lelystadu v provincii Flevoland a v prosinci 2023 v regionu IJsselmond. Jedná se o výsledek první společné veřejné soutěže tří provincií Flevoland, Gelderland a Overijssel. Smlouva má hodnotu 900 milionů eur. Zvláštní pozornost při výběrovém řízení byla věnována také zvyšování udržitelnosti autobusové dopravy.

Celkem je v oblastech v provozu 300 vozidel, z nichž většina musí být od začátku s nulovými emisemi a od roku 2025 to platí pro všechny nově zakoupené autobusy v oblasti IJssel-Vecht.

Keolis Nederland přispěje ke snižování emisí CO2 z veřejné dopravy a k plnění cílů Národní dohody o klimatu. Na autobusových zastávkách budou instalovány informační panely na sluneční energii a moderní zařízení pro oznamování zastavení vozidla s dotykovou obrazovkou.

Autobusy budou jezdit se značkou a firemní identitou společnou pro všechny tři provincie RRReis ve fialovo-modro-zeleném designu. RRReis se třemi „R“ symbolizuje spolupráci tří provincií. Všechna nová vozidla získávají tento styl postupně s každou novou koncesí na autobus a vlak.

Nabídku na koncesi IJssel-Vecht podali ještě Arriva, Connexxion a EBS.

S 300 elektrickými autobusy půjde o největší flotilu v Nizozemsku. Doposud nejvíc elektrických autobusů, 110, provozuje společnost Connexxion na letišti Schiphol. Dalších 30 bude dodáno do Amsterdamu. Na elektrický pohon přechází také provincie Groningen-Drenthena severu země, kde Qbuzz objednal přes 160 elektrických autobusů od tří výrobců: největší flotilu poskytne nizozemský Ebusco (60 autobusů), VDL 45 vozidel a Heuliez Bus dalších 59 kloubových autobusů.

RRReis