Kamera ve vozidle objasní pád cestujících ve Zlíně
Foto z místa nehody ve Zlíně 5. dubna 2023. Řidič autobusu Iveco Urbanway z dodávky v roce 2021 musel prudce brzdit, což způsobilo pád cestujících uvnitř vozu. Událost zaznamenala kamera. Autor DSZO

Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice se osvědčují kamery ve vozidlech MHD, nepřetržitě zaznamenávají práci řidiče i silniční provoz před vozidlem. Pomůže objasnit nehodu v autobuse, která se stala ve středu 5. dubna. Řidič byl nucen prudce brzdit.

Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice se osvědčují kamery ve vozidlech MHD, nepřetržitě zaznamenávají práci řidiče i silniční provoz před vozidlem. Pomůže objasnit nehodu v autobuse, která se stala ve středu 5. dubna. Řidič byl nucen prudce brzdit.

Stále více trolejbusů a autobusů DSZO je vybaveno kamerou a „černou skříňkou“, ve které se uchovává záznam práce řidiče, provoz vozidla a okolní silniční provoz. „Chráníme tím bezpečnost našich cestujících a zaměstnanců. Objednáváme kamery se záznamem do všech nově pořizovaných vozidel,“ říká ředitel DSZO Josef Kocháň. Naposledy si policie vyžádala záznam z vozidlové kamery ve středu 5. dubna 2023.

Městský autobus linky 32 projížděl ve středu přibližně v 10:45 hodin vyhrazeným jízdním pruhem pro vozidla MHD na třídě Tomáše Bati ve Zlíně ve směru od Městského divadla k zastávce Náměstí Míru. Asi uprostřed úseku do jízdního pruhu BUS těsně před autobusem nečekaně vybočil nákladní automobil, který jel v prostředním jízdním pruhu a uhýbal vozidlu s právem přednosti v jízdě s aktivními majáky a sirénou. Aby zabránil střetu s náklaďákem, nezbylo řidiči autobusu MHD nic jiného než poměrně prudce přibrzdit. Přibližně sedmdesátiletý cestující, který stál uprostřed autobusu, se vlivem odstředivé síly skácel na podlahu. Strhl přitom i další starší ženu. Nákladní automobil z místa události plynule odjel, aniž by si jeho řidič všiml mimořádné situace, která vznikla uvnitř autobusu.

Cestující zůstal na podlaze autobusu chvíli bezvládně ležet.  Silně se udeřil do hlavy a v jeho vlasech bylo vidět krev. Na situaci v salonu vozu upozornili řidiče autobusu ostatní cestující, kteří již mezitím začali pomáhat oběma ležícím na nohy a na sedadlo. Autobus pak bezpečně zastavil u nástupiště zastávky Náměstí Míru. Řidič otevřel dveře a šel zjišťovat situaci ve vozidle a telefonoval na dispečink. Spolucestující mezitím zavolali záchrannou službu. Záchranáři po příjezdu sanitky oba cestující ošetřili a odvezli do nemocnice. Zanedlouho na místo přijela také policejní hlídka a nehodový dispečer DSZO.

Pro vyšetřování této dopravní nehody bude důležitým důkazním materiálem záznam z kamery autobusu, která nepřetržitě monitoruje provoz před vozidlem. Kamera ukáže registrační značku kamionu i celý nehodový děj. Ze záznamu by mělo být jasně patrné, že náš řidič nemohl situaci řešit jinak než prudkým brzděním a že dopravní společnost nenese na pádu cestujících vinu,“ řekl hlavní dispečer DSZO Jan Tesař.

Autobus MHD linky 32 zůstal na místě nehody odstaven asi dvě hodiny až do skončení práce policie. DSZO vyslala na linku náhradní autobus s jiným řidičem. Policisté již převzali od dispečinku DSZO dálkově stažený záznam z vozidlové kamery.

Předními kamerami je ve Zlíně a Otrokovicích v současné době vybavena již téměř polovina vozidel MHD. Dispečink DSZO eviduje průměrně dva případy do měsíce, kdy se záznam z kamery některého z trolejbusů nebo autobusů předává policii pro různá vyšetřování.