Aktualizováno. 1. 31 autobusů SOR
2. 12 autobusů Irisbus + Iveco
3. 11 autobusů Solaris
Aktualizováno. 1. 31 autobusů SOR
2. 12 autobusů Irisbus + Iveco
3. 11 autobusů Solaris
Výrobě se začneme věnovat nejdříve po dvou měsících.

K registracím:
Pokud se ještě vrátíme ke statistice registrací 2012 a prvním příčkám, kde o "vítězství" rozhoduje opravdu malý počet vozidel, je zde klasický problém registrací, které nemají jasnou metodiku - některé autobusy jsou registrovány podle podvozků a některé podle nástaveb. Takto se například neobjevovaly autobusy s nástavbami Beulas, které vždy "spadly" do nějaké podvozkové skupiny. Nástavbář Rošero-P si buduje pečlivě vlastní značku, nic to však nemění na tom, že v ČR zaregistrované malokapacitní autobusy First jsou vozy s delfínem na podvozku Iveco Daily podobně jako Stratosy, které jsou zase registrovány jako Iveco.
Pavel Tunkl ze SDA poskytl BUSportálu další obecné informace ke statistikám: "Vozidla vedená v samostatných registrech Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra nejsou vedená v Centrálním registru vozidel, odkud dostáváme data, a tudíž nejsou zahrnuta v našich statistikách". (Např. vozy pro armádu a vězeňskou službu). Ke dvěma zajímavým vozidlům v loňské statistice potvrdil, že zde uvedený autobus Škoda je hybrid - má označení typu "ŠKODA DE HYBRID 2NSE01 1CHCE 26". (Vůz se chystá na pravidelné nasazení u PMDP) a u značky Blue Bird jde dle hmotnosti (16 425 kg) vozidlo kategorie M3.

11.2.2013 - Díky pozorným čtenářům se jeden nově pořízený Blue Bird už na Táborsku našel. Jedná se o americký armádní vůz ze SRN, na který se na jaře zajedeme podívat. Ministerstvo dopravy jsme požádali o vysvětlení, jak se ojetý vůz dostal do statistiky nových. Ledaže by tu byl ještě jeden, úplně jiný, nový Blue Bird.
Co se týče statistiky prvního letošního měsíce, jsou to nevypovídající čísla. Nicméně dodávky do Prahy zvedají výsledek SOR i Solaris, pro Volvo a Scanii je tu zase odběratel Student Agency. V návaznosti na úvahu nad podvozky malokapacitních vozidel je zde jeden nejasný podvozek nezařazeného KHMC.
První registrace
  • 31 SOR (z toho 17 kloub.)
  • 12 Irisbus + Iveco (6 Irisbus + 6 Iveco)
    V kolonce Iveco předpokládáme nástavby na Daily, např. Stratos
  • 11 Solaris
  • 4 MAN
  • 3 Volvo (zahrnuty nástavby Irizar)
  • 2 Scania Irizar
  • 1 EvoBus (Setra)
  • 1 VDL
  • 1 KHMC
Dagmar Braunová

Zdroj www.autosap.cz
Autosap rozlišuje i statistiku dle provedení: Šasi- Městský - Linkový - Dálkový - Ostatní - Nezařazený. To si můžete podobně jako statistiku podle krajů najít na
www.autosap.cz
Držíme se původní metodiky sledování M3 + nezařazené. Jeden nezařazený Citroën je patrně něco menšího ala M2.

Vše sečteno bez záruky.
K prvním registracím a výrobě nových autobusů v ČR v roce 2012

K prvním registracím nových autobusů v ČR v roce 2011. Porovnání s 2010.
První registrace nových autobusů v ČR 2010
První registrace nových autobusů v ČR 2009