K problematice dopravní výchovy:
Tématická ilustrační mozaika

Ota Konsbul se věnuje speciálním vzdělávací potřebám v dopravní pedagogice.
Reklama
Ota Konsbul se věnuje speciálním vzdělávací potřebám v dopravní pedagogice.
Diplomová práce Speciální vzdělávací potřeby v dopravní pedagogice Oty Konsbula je zaměřena na problematiku celoživotní dopravní výchovy se zaměřením na jedince se speciálními vzdělávacími potřebami při získávání řidičského oprávnění. V této souvislosti upozorňuje na řadu systémových nedostatků, včetně odborného a celospolečenského podhodnocení profesí řidič a učitel autoškoly. Navrhuje mj. zmírnit silové donucování k poslušnosti a posílit odborné pedagogické působení, které povede k dobrovolné kázni vycházející z pochopení souvislostí problematiky bezpečnosti silničního provozu.

Úvodní část rozkrývá obsáhlost a komplementárnost systému dopravního prostředí, přičemž upozorňuje na diskrepance v subsystému edukace, které negativně ovlivňují bezpečnost silničního provozu. V průběhu teoretické části jsou aplikovány poznatky ze speciální pedagogiky na doposud nezpracovanou oblast dopravní pedagogiky. Praktická část diplomové práce analyzuje pedagogické a speciálně pedagogické kompetence učitelů autoškol a jejich vnímání problematiky speciálních vzdělávacích potřeb.
Kompletní diplomovou práci Otakara Konsbula Speciální vzdělávací potřeby v dopravní pedagogice naleznete na muni.cz
Ota Konsbul se motocyklům a automobilům věnuje od mládí. Původně vyučený automechanik, krátkou dobu dopravní policista, potom mj. vedoucí autodopravy, externí učitel autoškoly (později na plný úvazek - celkem 30 let praxe), působí i jako lektor kurzů bezpečné jízdy na Masarykově okruhu a speciální pedagog na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Diskutovat s ním můžete na jeho blogu

K problematice dopravní výchovy:
Ota Konsbul