JUBILEUM: Autobus jako silniční  motorové vozidlo vyjel poprvé už před 210 lety
Zdroj: www.steamcar.net

V roce 1803 jezdil Londýnem parní autobus London Steam Carriage vynálezce Richarda Trevithicka. Doplněno
V roce 1803 jezdil Londýnem parní autobus London Steam Carriage vynálezce Richarda Trevithicka. Doplněno
Redakce BUSportálu se souběžně s uveřejněním této informace pokusila spojit s webem "steamcar" zejména kvůli použití fotografie. 21.3.2013 dorazil rozsáhlý e-mail od autora replik Toma Brogdena, ze kterého plyne, že ani National Geographic není neomylný. Materiály se prokoušeme a v tématu budeme zcela jistě pokračovat.
V praktickém provozu byl jen krátce. Jak uvedl kanál National Geographic v seriálu Nejbáječnější britské stroje, jeho veřejnou kariéru ukončila nehoda, při které zničil plot. V díle tohoto seriálu, který byl věnován vývoji od parního stroje k lokomotivě, průvodce Chris Barrie (mj. Rimmer v Červeném trpaslíkovi) repliku tohoto úžasného vozu dokonce řídí. Kromě toho, že byl pro cestující nepohodlný (zejména při nástupu a výstupu), náklady na jeho provoz byly vyšší než na provoz vozidel tažených koňmi. Každopádně je zajímavé, že autobus tu byl zřejmě dříve než lokomotiva.
Obrázky a informace k Trevithick Steam Carriage:
www.steamcar.net
V roce 1833 pak vozil cestující Walter Handcock's Steam Coach "Enterprise" v už docela autobusovém designu. Takže to je letos další jubileum - 180 let.