Jízdné zdarma a akce pro celé rodiny, začíná Evropský týden mobility
Liberecký dopravní podnik a Boveraclub v Čechách a dopravní podnik v saském Chemnitzu se spolkem Straßenbahnfreunde vjely do Evropského týdne mobility již v sobotu 16. září mimořádnou jízdou historické tramvaje T3M č. 8106. V 19:30 vyjela zároveň na druhé straně hranice tramvaj LOWA č. 801. Ilustrační foto Boveraclub

Jako každý rok, i letos se dopravní podniky zapojují do aktivit na podporu Evropského týdne mobility. Buď jsou součástí akce, které pořádá město, nebo přímo jako organizátor. I letos se bude v několik městech jízdné zdarma, dny otevřených dveří a další zajímavé akce spojené s podporou veřejné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR přináší přehled aktivit.

Jako každý rok, i letos se dopravní podniky zapojují do aktivit na podporu Evropského týdne mobility. Buď jsou součástí akce, které pořádá město, nebo přímo jako organizátor. I letos se bude v několik městech jízdné zdarma, dny otevřených dveří a další zajímavé akce spojené s podporou veřejné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR přináší přehled aktivit.

Evropský týden mobility je iniciativa Evropské komise na podporu udržitelné mobility a pravidelně se koná třetí týden v září. Letos od 16. září a vyvrcholením je mezinárodní Den bez aut, který vždy připadá na 22. září.

Brno
Město Brno pořádá 16. září Den mobility v parku u Pavilonu Athropos. Dopravní podnik města Brna se do akce pro rodiny s dětmi zaměřené na městskou mobilitu a pravidla silničního provozu také zapojí. Na místě bude vystavený retro autobus. Více zde.

Hradec Králové
Hradecký dopravní podnik se ke kampani dalších královéhradeckých subjektů připojí již tradičně v rámci Dne bez aut v pátek 22. září 2023, kdy budou od 14 do 19 hodin v prostoru Gočárovy třídy uzavřeném pro auta přistaveny pro statickou ukázku vozy z projektů hradecké elektromobility, a to parciální trolejbus a elektrobus.

Po celý tento den bude možné hradeckou MHD použít zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči vozu MHD.
Více informací.

Jihlava
Dopravní podnik města Jihlavy si na závěr Evropského týdne mobility připomíná dvě důležitá výročí - 75 let od zahájení provozu trolejbusů a 80 let od zahájení provozu autobusů. Připravil proto na víkend 23. a 24. září bohatý program. Více informací.

V Jihlavě bude v neděli 24. září jízda v MHD zdarma.

Karlovy Vary
Evropský týden mobility oslavil Dopravní podnik Karlovy Vary již v minulém týdnu na společné akci s magistrátem a organizací BESIP. Pro děti uspořádali akci s názvem „Desatero skvělého cestujícího“, kde zopakovali, jak se správně chovat v MHD.

Liberec – Jablonec
Liberecký dopravní podnik a dopravní podnik v Chemnitzu společně vjely do Evropského týdne mobility již v sobotu 16. září mimořádnou jízdou – na obou stranách hranic vyjela ve stejný čas historická tramvaj. Akci připravují oba dopravní podniky za velké podpory nadšenců historické dopravy, který v Liberci prezentuje Boveraclub a v Sasku spolek Straßenbahnfreunde Chemnitz e.V.
Hlavní program Evropského týdne mobility se v Liberci koná v pondělí 18. září od 13:00-17:00 hodin na náměstí u historické radnice. Zde se do programu již tradičně zapojuje Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou. Každoročně zde prezentujeme výhody MHD, povolání řidiče, bezpečnost a pravidla při cestování. Více informací.

Most – Litvínov
Do Evropského týdne mobility se zapojí i Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. V pátek 22. září bude jízda MHD v Mostě i v Litvínově zdarma.

Olomouc
V rámci Evropského týdne mobility si lidé mohou v Olomouci prohlédnout v pátek 22. září od 14 do 18 hodin a v sobotu 23. září od 9 do 15 hodin novou halu Odstavů tramvají Jeremenkova. Akci pořádá Dopravní podnik města Olomouce. Více informací.

Opava
Městský dopravní podnik Opava připravil na sobotu 16. září komentované prohlídky depa, a to od 10 do 16 hodin. V pátek 22. září se Opava zapojí do Dne bez aut – po předložení malého technického průkazu vozidla bude mít cestující jízdné v MHD zdarma.

Ostrava
Město Ostrava pořádá po celý týden akce na podporu udržitelné dopravy. Více informací.

Plzeň
Nejnovější bateriový trolejbus předvedou veřejnosti Plzeňské městské dopravní podniky ve středu 20. září od 14 do 18 hodin v točně U Zvonu.

V pátek 22. září bude po celý den na všech linkách MHD jízdné zdarma – jedinou podmínkou je mít u sebe řidičský průkaz. Pátek tak bude ideálním dnem, kdy si mohou MHD vyzkoušet i ti, kteří standardně po městě jezdí autem. Více informací.

Praha
Dopravní podnik hl. m. Prahy připravil Den otevřených dveří v Depu Hostivař. Největším lákadlem pro návštěvníky je možnost nahlédnout do zázemí a technických prostor podniku, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Zpřístupněna bude hala a vozy metra M1 a Ečs. Zároveň tento oslaví 50. výročí založení Hasičský záchranný sbor DPP. Hasiči si pro návštěvníky přichystali statické i dynamické ukázky a akce pro děti jako např. hašení domečku. Více informací.

Ústí nad Labem
V pátek 22. září zajistí Dopravní podnik města Ústí nad Labem přepravu osob a zavazadel v tarifní zóně 101 zdarma. To platí i v zelených autobusech a ve vlacích.

Ústecký kraj
Dopravní společnost Ústeckého kraje bude vozit cestující zdarma v zóně 101. Podmínkou je mít nainstalovanou aplikaci DÚKapka. Podrobnosti jsou zde.

Zlín – Otrokovice
MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude v pátek 22. září pro všechny cestující zdarma. Během Dne bez aut si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou klidně nechat doma. Více informací.