kolik zaplatíte za pětileté dítě. Bezplatně se může k jednomu dospělému přepravovat nejvýše jedno dítě do 6 let, pokud nezaujme vlastní místo k sezení.
kolik zaplatíte za pětileté dítě. Bezplatně se může k jednomu dospělému přepravovat nejvýše jedno dítě do 6 let, pokud nezaujme vlastní místo k sezení.
Zeptali jste se:
"....Chci cestovat v neděli 15.10.t.r. z Prahy do Veselí nad Moravou s pětiletým dítětem. V předprodeji ( v Praze na Floreci) mi odmítli rezervovat pro dítě vedlejší sedadlo se slovy, že mám pro ně zakoupit poloviční jízdenku, nebo si je posadit na klín. Dítě prý na sedadlo bez placení nemá nárok. V opačném směru z Veselí nad Moravou jsem se dohodla na rezervaci místa pro dítě zakoupením místenky za 15 Kč. Podle slov zdejších úředníků údajně dítě na sedadlo nárok má. Sdělte mi, prosím, jaké mám při cestování s malými dětmi práva a možnosti."
Odpovídá Dan Vyhnalík, vedoucí provozu ČSAD SVT Praha s.r.o. :

Pravidla pro poskytování zlevněného jízdného a bezplatné přepravy na vnitrostátních spojích ČR určuje příloha č.7 k Výměru MF č.01/2006. Zde je mimo jiné uvedeno, že bezplatně se může k jednomu dospělému přepravovat nejvýše jedno dítě do 6 let, pokud nezaujme vlastní místo k sezení!

Pokladní v Praze postupovala správně a pokladní ve Veselí nad Moravou postupovala chybně. Ověřte si na chybně vystavené jízdence za 15 Kč druh jízdného - patrně volné ze zákona, na což mají nárok jen poslanci, senátoři, ministři atd. nebo volná zaměstnanecká ČSAD Hodonín a.s., na což mají nárok jen zaměstnanci tohoto dopravce. Stejně tak by řidič v autobusu postupoval špatně, když by po Vás při nástupu do autobusu nechtěl doplatit dětské jízdné, protože při nástupu nepředložíte průkaz opravňující k bezplatné přepravě za zákona nebo zaměstnaneckou průkazku ČSAD Hodonín.