Zatím odpověď ROPID. Oslovíme i dopravce provozující dálkové a zahraniční linky.
Zatím odpověď ROPID. Oslovíme i dopravce provozující dálkové a zahraniční linky.
BUSportálu se zeptal cestující, který si nepřeje být jmenován:
"Zajímalo by mě, jak je to se s umožněním stravováním cestujících v autobusech. Předpokládám, že je to zakázáno v městských autobusech, ale jak je to třeba na dálkových, mezinárodních, ale hlavně v příměstských autobusech či v příměstských autobusech v rámci integrovaných dopravních systémů. Stravováním myslím, že cestující v autobuse jí, pije, líže zmrzlinu apod.."
Jako odpověď uvádíme příklad ROPIDU www.ropid.cz, jinde to může být podobné, je třeba zjistit konkrétně.

Smluvní přepravní podmínky v provozu metra, tramvají, lanové dráhy a autobusů Pražské integrované dopravy

Bod 7) Povinnosti cestujících článek 18f

Citace: "Povinnosti cestujících Cestující je povinen (kromě povolených výjimek) opatřit si před nástupem do vozidla (vstupem do přepravního prostoru) jízdní doklad.

Cestující musí dbát, aby včas do vozidla nastoupil a včas z vozidla vystoupil. Při nástupu a výstupu musí používat dveře podle jejich označení. Vystupující cestující mají přednost před nastupujícími. U vozidel vybavených zařízením pro sdělení potřeby otevření dveří použije cestující označené tlačítko. V zastávkách na znamení musí cestující, který hodlá nastoupit, dát včas znamení zvednutím ruky. Cestující, který hodlá vystoupit, musí včas použít signalizační zařízení.

Do autobusů příměstských linek PID nastupují cestující pouze předními dveřmi (pokud není stanoveno jinak) a prokazují se platnými jízdními doklady řidiči nebo si jízdenku pro jednotlivou jízdu u řidiče bez přirážky zakoupí. Při nástupu s dětským kočárkem, vozíkem pro invalidy a se psem bez schrány používá cestující dveře, označené příslušným piktogramem.

Nástup a výstup mimo zastávku (stanici) s výjimkou mimořádných případů, stanovených dopravcem, není povolen.

Vyžadují-li to provozní či jiné závažné důvody, je cestující povinen na pokyn řidiče nebo pověřené osoby z vozidla vystoupit, a chce-li v jízdě pokračovat, na jeho pokyn včas nastoupit.

Na pohyblivých schodech v metru je cestující povinen přidržovat se pohyblivého madla a stát ve směru pohybu schodů. Na stupně schodů, pohyblivá madla a balustrády je zakázáno pokládat jakékoli předměty. Chůze po pohyblivých schodech je povolena jen ve směru jejich pohybu, pokud to dovoluje obsazení schodů a nedojde k ohrožení bezpečnosti jiných osob. Chůzi po zastavených pohyblivých schodech může povolit v mimořádných případech pověřený zaměstnanec dopravce.

Spadne-li cestujícímu v metru nebo na lanové dráze jakýkoli předmět do kolejiště, je povinen to neprodleně ohlásit zaměstnanci dopravce.

Stojící cestující je povinen přidržovat se ve vozidle zařízení k tomu určených.

Cestující je povinen bez vyzvání umožnit přednostní nástup osobám s omezenou schopností pohybu a orientace a uvolnit místa pro tyto osoby vyhrazená; na vyzvání řidiče nebo pověřené osoby jsou cestující povinni uvolnit i další místa k sezení, pokud je to pro tyto osoby zapotřebí.

Po příjezdu do konečné stanice (zastávky) musí všichni cestující z vozidla vystoupit.

Cestujícímu při přepravě v zájmu zajištění bezpečnosti jeho i ostatních osob není zejména dovoleno:
  • nastupovat nebo vystupovat, pokud je dávána zvuková nebo světelná návěst, a nastupovat do vozidla, které je plně obsazeno nebo je za obsazené prohlásil řidič nebo pověřená osoba;
  • vstupovat do prostoru vyznačeného ve stanicích metra bezpečnostním pásem před zastavením vlaku určeného k přepravě cestujících a bezdůvodně se zdržovat v blízkosti nástupních nebo výstupních ploch pohyblivých schodů a vstupních nebo výstupních dveří;
  • zdržovat se bezdůvodně v prostoru vyhrazeném pro řidiče nebo v prostoru, kde znemožňuje řidiči bezpečný výhled z vozidla;
  • neoprávněně otevírat dveře vozidla a bezdůvodně uvádět v činnost bezpečnostní, signalizační nebo jiná zařízení dopravce;
  • mluvit za jízdy na řidiče;
  • kouřit, jíst a pít ve vozidlech a v přepravním prostoru;
  • stát, klečet nebo ležet na sedadlech a pokládat zavazadla na sedadla;
  • znečišťovat ostatní cestující nebo vozidlo jakož i zařízení pro cestující svým jednáním, oděvem nebo zavazadlem a poškozovat vozidlo jakož i zařízení pro cestující;
  • zavěšovat se na záchytná madla a tyče ve vozidle;
  • chovat se hlučně, hlasitě provozovat hudbu (též reprodukovanou hudbu nebo řeč);
  • opírat se o dveře vozidla, bránit jejich otevírání a zavírání;
  • vyklánět se z oken a vyhazovat z vozidla předměty nebo je nechat vyčnívat ven;
  • používat sportovní náčiní (kolečkové brusle, skateboard apod.) ve vozidle a v přepravním prostoru;
  • provozovat obchodní, reklamní a výdělečnou činnost (např. nabídka tiskovin či jiných věcí) ve vozidlech a v přepravním prostoru;
  • jinak porušovat ustanovení Přepravního řádu nebo Smluvních přepravních podmínek.
  • pohybovat se ve vozidle s batohem nebo jiným zavazadlem na zádech, kterým by případně mohl ohrozit bezpečnost osob a plynulost jejich pohybu ve vozidle nebo v přepravním prostoru."