Izrael: V roce 2026 nové městské autobusy jen s nulovými emisemi
V listopadu 2021 dosud největší izraelský tendr na e-busy získala z větší části BYD. Dodá 100 vozidel do Eggedu. Jeho e-busy jezdí také v Haifě a Jeruzalémě. Foto BYD

Izraelská vláda zveřejnila požadavky na nákup autobusů pro města. Do roku 2036 budou všechny jen bez emisí.
Izraelská vláda zveřejnila požadavky na nákup autobusů pro města. Do roku 2036 budou všechny jen bez emisí.
Izraelské ministerstvo ochrany životního prostředí v souladu s celosvětovým trendem přechodu na bezemisní městskou dopravu zveřejnilo povinné cíle pro provozovatele veřejné dopravy. Směrnice EU o čistých vozidlech stanovila cíl 22,5 % autobusů s nulovými emisemi od roku 2021 do roku 2026 a 45 % od roku 2026 dále. Izrael své cíle ještě zpřísnil, mezikroky vytyčené izraelskou vládou budou následující:

Do roku 2024 bude minimálně 30 % nakupovaných autobusů bezemisních
V roce 2025 tento podíl vzroste minimálně na 50 %
V roce 2026 a dále je povinný 100% podíl

V Izraeli v současné době tvoří autobusy s naftovým pohonem méně než 1 % z celkového počtu vozidel v Izraeli, ale vypouštějí asi 16 % celkových oxidů dusíku a asi 7 % celkových částic sazí ze všech vozidel, říká vláda v tiskové zprávě. Naproti tomu elektrický autobus vede k 60% -80% snížení emisí skleníkových plynů, snižuje hluk a města vůbec neznečisťuje.

Ministryně pro ochranu životního prostředí Tamar Zandberg: „V rámci naší vize snížit znečištění ovzduší ve Státu Izrael a řešit klimatickou krizi jsme já a můj kolega ministr dopravy přijali vládní rozhodnutí požadující 100% nákup bezemisních autobusů v roce 2026." Zveřejnění pokynů je dalším krokem v procesu elektrifikace veřejné dopravy v izraelských městech v rámci spolupráce mezi ministerstvem ochrany životního prostředí a ministerstvem dopravy. Na konci tohoto procesu bude mít veškerá městská doprava v Izraeli do roku 2036 nulové emise.

Izrael je co se týká elektrických autobusů trhem hlavně pro čínské výrobce. V minulém roce zatím největší zakázku na 200 e-busů vyhráli BYD, Higer a Golden Dragon.