Iveco France vyrobí elektrické autobusy pro Nantes
Pro síť Naolib vyrobí IVECO BUS ve Francii kloubové autobusy HEULIEZ GX 437 ELEC i dvanáctimetrové GX 337 ELEC. Foto Iveco France

Nantes Métropole pořídí sedmdesát nových bariových elektrických autobusů HEULIEZ. Nahradí vozidla na pokraji životnosti a podpoří rozvoj sítě veřejné dopravy Naolib.

Nantes Métropole pořídí sedmdesát nových bariových elektrických autobusů HEULIEZ. Nahradí vozidla na pokraji životnosti a podpoří rozvoj sítě veřejné dopravy Naolib.

Výběrové řízení vedla společnost Semitan a financování s rozpočtem 62 milionů eur je zajištěno prostřednictvím Nantes Métropole.

Elektrické autobusy bude IVECO BUS vyrábět ve svém závodě HEULIEZ v Rorthais v regionu Deux-Sèvres, 100 kilometrů od Nantes. Vybrané modely jsou GX 337 ELEC (12 metrů) a GX 437 ELEC (18 metrů).

Přibližně třicet standardních autobusů bude uvedeno do provozu mezi koncem roku 2025 a prvním čtvrtletím roku 2026 v technickém a operačním centru Saint-Herblain (Cetex). Pro kloubová vozidla a vozidla Busway (18 metrů) je plánován postupný příjezd od roku 2027 na La Vertonne Cetex ve Vertou. Základny Cetex budou pro elektrické autobusy přizpůsobeny.

Autobusy "GX ELEC" o délce 12 a 18 metrů jsou vybaveny nejnovější technologií baterií NMC od FPT Industrial s jednotkovou kapacitou 69,3 kWh. Jsou vybaveny elektromotorem SIEMENS Elfa III, který nabízí maximální výkon 310 kW (3000 Nm) u standardní verze a 375 kW (4000 Nm) u kloubové verze. Pro lepší tepelný komfort jsou vybaveny tepelným čerpadlem CO2 a novým systémem rozvodu vzduchu.

Semitan je poloveřejná společnost (société d'économie mixte) s 65 % veřejného kapitálu (Nantes Métropole) a 35 % soukromého kapitálu (Transdev, banky, asociace). Semitan, vázán smlouvou o veřejné službě s Nantes Métropole, provozuje síť veřejné dopravy Naolib v metropolitní oblasti Nantes. Má také mandát k budování, renovaci a zabezpečení sítě. Zodpovídá za koordinaci všech služeb mobility v metropolitní oblasti. Tato síť (tramvaj, Busway, Chronobus a autobusy) obsluhuje 678 000 obyvatel ve 24 obcích. V roce 2023 ujela 29,8 milionu kilometrů a uskutečnila 146,4 milionu jízd. Její vozový park tvoří 543 vozidel, z toho 153 standardních autobusů, 263 kloubových autobusů a 36 minibusů. 94 % této flotily jezdí na zemní plyn a 6 % na elektřinu. Semitan v současnosti zaměstnává 2 200 lidí, z toho 1 400 řidičů.

V Nantes jezdí od roku 2020 na BRT lince 22 elektrických dvoukloubových autobusů HESS lighTram® 25 TOSA. Nantes Métropole a Semitam získali v roce 2022 cenu UITP za „operační a technologickou excelenci“.

IVECO BUS a HEULIEZ jsou dvě značky Iveco Group N.V. V oblasti udržitelné veřejné dopravy nabízí autobusy elektrické nebo poháněné stlačeným zemním plynem kompatibilním s biometanem. Kromě vozidel poskytuje služby konektivity a správy vozového parku prostřednictvím IVECO ON a portfolio produktů a služeb s Energy Mobility Solutions, od simulací a návrhů až po dodávky nabíjecích stanic a instalaci a údržbu nabíjecí infrastruktury. Rozsáhlá servisní síť IVECO BUS a IVECO zaručuje asistenci po celém světě. IVECO BUS zaměstnává více než 5 000 lidí v pěti výrobních jednotkách v Annonay a Rorthais ve Francii, Vysokém Mýtě v České republice, Brescii a Foggii v Itálii.