IVECO BUS získává svůj největší kontrakt na elektrické autobusy v Itálii
E-WAY 18metrů pro ATAC do Říma. Foto Iveco Bus

Do Říma dodá IVECO BUS 411 bateriových dvanácti i osmnáctimetrových E-WAY v hodnotě 300 milionů eur do poloviny roku 2026.

 

Do Říma dodá IVECO BUS 411 bateriových dvanácti i osmnáctimetrových E-WAY v hodnotě 300 milionů eur do poloviny roku 2026.

 

Smlouva podepsaná 17. ledna 2024 je součástí strategického plánu společnosti Azienda per la mobilità (ATAC), provozovatele veřejné dopravy v hlavním městě Itálie. Výběrové řízení zahrnuje nejen nové elektrické autobusy o délce 12 nebo 18 metrů, ale také 10letý plán kompletní údržby.

Dodávky prvních 110 vozidel budou zahájeny v posledním čtvrtletí roku 2024, všechny zbývající autobusy mají být dodány do poloviny roku 2026.

Giorgio Zino, ředitel IVECO BUS Europe, řekl: „Jsme nesmírně hrdí, že jsme touto působivou objednávku dal ATAC Řím důvěru. Naše autobusy E-WAY těží z nejmodernějších řešení, která řidičům a cestujícím poskytují pohodlnou cestu bez emisí. Tento nový úspěch v Itálii potvrzuje, že naše řešení E-WAY dokonale splňuje očekávání dekarbonizace italské veřejné dopravy.“

Vozidla o délce 12 m i 18 m budou vybavena nejnovější technologií baterií NMC s kapacitou jedné jednotky 69,3 kWh. Tento unikátní balíček pro skladování energie se montuje v nové továrně na baterie FPT Industrial v Turíně. Vozidla s nejnovějšími systémy ADAS budou splňovat GSR (General Safety Regulation).

Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit, Iveco Group, uvedl: „Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme být klíčovým hráčem při přechodu Říma k ekologičtější a efektivnější mobilitě. Naše stále silnější nabídka v oblasti elektrické osobní dopravy je uznávána na celém italském trhu i v mezinárodním měřítku a potvrzuje naši pozici předního partnera. Rozšíření o hlavní město Itálie, „Věčné město“, je po ukončení velmi uspokojivého roku z hledisla objednávek a pro začátek roku 2024 pro IVECO BUS velmi dobrá zpráva."

IVECO BUS, značka Iveco Group, je v Itálii úspěšná. Smlouvu na elektrické autobusy získala také v Turíně a v Milánu. 120 městských E-WAY dodá největší italské soukromé společnosti Autoguidove Group. 150 dalších společnosti Busitalia.

Kompletní údržbu bude provádět Romana Diesel, prodejce Iveco pokrývající region Lazio a jeden z největších oficiálních prodejců výrobce v Evropě. Romana Diesel zaměstnává 350 lidí a bude poskytovat servisní podporu ve svém servisu a na místě, aby byla zajištěna plná dostupnost vozidla pro zákazníka a cestující po celou dobu trvání smlouvy.