IT-TRANS -  veletrh informačních technologií pro veřejnou dopravu

proběhl v Karlsruhe spolu s kongresem UITP.
proběhl v Karlsruhe spolu s kongresem UITP.
Do Karlsruhe tato akce od 15. do 17. února přilákala 3132 účastníků - převážně profesionálů, z nichž 528 byli konferenční delegáti z padesáti zemí. Třetí ročník IT-TRANS překonal návštěvnost předešlého ročníku (2010) více než dvojnásobně a zvýšila se i internacionalita návštěvníků – každý druhý návštěvník byl zahraniční. Na odborném veletrhu představilo své nové produkty a vynálezy 150 vystavovatelů z 23 zemí. Rovněž plocha expozic na výstavišti byla oproti předchozímu ročníku, který se konal v kongresovém centru, více než dvojnásobná. Návštěvníky IT-TRANS jsou osoby s rozhodující pravomocí, jednatelé, nákupčí a pracovníci dopravních společností odpovědní za IT.

Význam IT-TRANS pro branži podtrhl také kvalitně obsazený přednáškový program mezinárodní konference, jenž připravuje UITP. Stěžejními tématy byla IT-řešení ve veřejné dopravě osob - např. elektronické jízdenky, elektronické informační systémy pro cestující, NFC (Near Field Communication), interoperatibilní management jízdného nebo bezpečnost. Zvláštní pozornost byla věnována otázce, jak učinit veřejnou dopravu atraktivní pro mladé lidi. Právě u mladých lidí lze pozorovat trend k „mixu mobility“. Veřejná doprava budoucnosti se bude vyznačovat propojením různých dopravních prostředků a přepravců, např. e-bikes, carsharing, železnice a individuální dopravy.

Novinkou letošního ročníku byla IT-TRANS TV. V krátkých rozhovorech s odborníky představila aktuální témata týkající se IT-řešení pro veřejnou dopravu osob. Na webu www.it-trans.org a na Youtube jsou ukázky ke stažení.

IT-TRANS je společným projektem mezinárodní asociace veřejné dopravy UITP sídlící v Bruselu a veletržní společnosti Karlsruher Messe- und Kongress-GmbH. Podporují ho rovněž přední národní asociace dopravních podniků v Evropě – VDV (Německo, Rakousko a Švýcarsko), ASSTRA (Itálie) a UTP (Francie).

Z českých firem se na veletrhu IT-TRANS prezentovaly firmz Mikroelektronika s.r.o. a EMTEST a.s. Mezi návštěvníky veletrhu patřila i delegace členů Sdružení dopravních podniků ČR.

Příští IT-TRANS se uskuteční od 19. do 21. února 2014 na výstavišti v Karlsruhe. polovina letošní výstavní plochy už je zamluvena. 85 procent návštěvníků má v plánu se opět zúčastnit.

TZ www.it-trans.org

IT-TRANS -  veletrh informačních technologií pro veřejnou dopravu