Irizar ie tram v Zaragoze
Nový Irizar ie tram představený 30. srpna 2022. Foto město Zaragoza

První z 68 nových 100% elektrických autobusů Irizar s designem tramvaje otevřel novou etapu v modernizaci městské autobusové sítě ve španělské Zaragoze.
První z 68 nových 100% elektrických autobusů Irizar s designem tramvaje otevřel novou etapu v modernizaci městské autobusové sítě ve španělské Zaragoze.
Do vozového parku AVANZA, která provozuje MHD v Zaragoze se zařadí postupně 51 standardních 12metrových a 17 kloubových 18metrových elektrických autobusů Irizar. Smlouva byla podepsána v červnu 2021 a byla prezentována jako dosud největší projekt Irizar e-mobility. .

Irizar ie tram je 100% elektrický autobus s nulovými emisemi s designem tramvaje, který kombinuje velkou kapacitu, snadný přístup a vnitřní konfiguraci tramvaje s flexibilitou městského autobusu. Minimalistický a funkční design je pro uživatele snadno rozpoznatelný. Výsledkem architektury interiéru je funkční, světlá, pohodlná, prostorná, příjemná a bezpečná kabina. Nízká podlaha a uspořádání sedadel umožňují plynulý a rychlý výstup a nástup cestujících na zastávkách i uvnitř, charakterizuje své vozy výrobce.

12 metrů dlouhý model, který přijel do Zaragozy má kapacitu baterie 430 kWh a dojezd přibližně 220 km. Byl navržen s elektromotorem o výkonu 240 kW a systémem dvojitého dobíjení - jak inverzním pantografem, tak zástrčkou o výkonu 150 kW. Je vybaven dvojitou rampou (elektrickou a manuální) a má kapacitu pro 78 cestujících – 26 sedících a 52 stojících a pro dva invalidní vozíky.

Za pár týdnů bude k dispozici také další 18metrový kloubový vůz. Podle dohody mezi městem, provozovatelem AVANZA a společností Irizar by mohlo být do poloviny října dodáno celkem 6 dvanáctimetrových ie tram a 4 kloubové modely.

Vozidla a elektrifikace vozoven AVANZA byly financovány z evropských fondů Obnovy, transformace a odolnosti. Na každý autobus získalo město podporu průměrně 240 tisíc Eur, na úpravu vozoven 7, 64 milionu Eur, což je 90 % všech investic.

Zaragoza, která leží na severovýchodě Španělska, se v roce 2030 má stát klimaticky neutrálním městem.

Irizar ie tram v Zaragoze
Interiér dvanáctimetrového Irizar ie tram v Zaragoze. Foto město Zaragoza
Irizar ie tram v Zaragoze