Investice půl miliardy liber do elektrobusů ve Spojeném království
99 elektrických dvoupodlažních autobusů Wrightbus pro Go-Ahead Group pro město Oxford v roce 2023. Foto Go-Ahead

Autobusový dopravce Go-Ahead podpoří zakázkou na dodávku 1 200 autobusů Wrightbus stovky pracovních míst, urychlí dekarbonizaci odvětví dopravy a zajistí ekonomický růst ve Spojeném království. Vláda oznámila velkou finanční podporu před mezinárodním investičním summitem.

Autobusový dopravce Go-Ahead podpoří zakázkou na dodávku 1 200 autobusů Wrightbus stovky pracovních míst, urychlí dekarbonizaci odvětví dopravy a zajistí ekonomický růst ve Spojeném království. Vláda oznámila velkou finanční podporu před mezinárodním investičním summitem.

Provozovatel autobusů Go-Ahead oznámil 8. října 2024 významnou investici ve výši 500 milionů liber do dekarbonizace svého vozového parku, včetně vytvoření nové vyhrazené výrobní linky a partnerství s výrobcem autobusů Wrightbus se sídlem v Severním Irsku. Částka má pokrýt výrobu až 1 200 nových autobusů s nulovými emisemi během příštích 3 let zejména pro oblasti Plymouthu, Gloucestershire, East Yorkshire, Londýna a Isle of Wight. Během tří let partnerství bude při provozu vozidel ušetřeno 1,13 milionu tun CO2 v ovzduší. A za každé vyrobené vozidlo bude ve městech vysazeno deset stromů.

V rámci dohody se Go-Ahead stane oficiálním partnerem jediného výzkumného centra na světě věnovaného autobusům s nulovými emisemi – W-Tech. S podporou Wrightbus a Queen’s University Belfast bude W-Tech spolupracovat s Go-Ahead na dekarbonizaci její flotily a obchodních operací.

Dohoda přichází po úspěšném roce pro Wrightbus, který byl nedávno jmenován nejrychleji rostoucím výrobcem autobusů ve Velké Británii a Evropě. Po celý rok 2024 dodává dopravcům 22 autobusů týdně a v britském autobusovém sektoru vede s 40% podílem na trhu. Letos zaregistrovala 786 autobusů, o 250 více než její nejbližší konkurenti a o 500 více než Volvo a BYD. Jeho elektrický double decker ve své třídě vede s 598 registracemi, jednopodlažní verze se prodalo 164 ks, jen v srpnu sjelo z výrobní linky rekordních 142 autobusů. Čísla nezahrnují stovky autobusů, které Wrightbus vyrobil pro zákazníky v Evropě a na Dálném východě. Největší zakázka v jeho 78leté historii podpoří 500 pracovních míst ve výrobě v Ballymeně a dalších 2 000 pracovních míst v širším dodavatelském řetězci ve Spojeném království, což má pomoci vrátit se na cestu ekonomického růstu.

Partnerství Go-Ahead a Wrightbus také umožní vytvořit školicí a učňovský fond, který povede k rozvoji vzdělávací akademie pro zaměstnance, zpřístupní stáže pro studenty se speciálními vzdělávacími potřebami a mladé lidi, kteří se dosud odborně nevzdělávají.

Podle tiskové zprávy ministr dopravy Louise Haigh také oznámí plány na vytvoření nového panelu odborníků na výrobu autobusů  s cílem zajistit Spojenému království vedoucí roli ve výrobě autobusů a pomoci místním úřadům splnit jejich dopravní ambice s využitím dopravních technologií s nulovými emisemi. Má také potvrdit závazek vlády dekarbonizovat místní dopravu a podporovat prostředí pro investice do zpracovatelského průmyslu Spojeného království pro zajištění udržitelného hospodářského růstu a podporu pracovních míst.  

Oznámení přichází před mezinárodním investičním summitem, který pořádá nová britská vláda 14. října a na kterém se sejdou lídři Spojeného království a významní investoři a podniky z celého světa. Cílem summitu je zvýšit přímé zahraniční investice a zlepšit hospodářský růst, což je od červencového zvolení hlavní prioritou premiéra Keira Starmera. Podpora domácí výroby autobusů je součástí investice ve výši 21,7 miliardy liber na projekty zachycování uhlíku, z vládního závazku řešit změnu klimatu. Pokud se týká autobusů cílem Spojeného království je uvést do provozu 4 000 vozidel s nulovými emisemi.