InnoTrans 2024: globální platforma pro inovace ve veřejné dopravě
Škoda Group se mimo jiné na InnoTrans pochlubí novou tramvají postavenou pro německý Bonn, která v červnu 2024 získala Red Dot Award v kategorii Product Design 2024. Foto Škoda Group

Zažijte budoucnost mobility naživo, veletrh od 24. do 27. září představí produkty více než 2 900 vystavovatelů z 59 zemí. Na Messe Berlín potkáte i zástupce společností Bustec, Herman a Škoda Group. Na venkovním kolejišti si můžete prohlédnout rychlovlaky, regionální vlaky, tramvaje i autobusy, celkem přibližně 110 vozidel. Poprvé na veletrh přiveze autobusy čínská BYD a Ikarus z Maďarska.

 

Zažijte budoucnost mobility naživo, veletrh od 24. do 27. září představí produkty více než 2 900 vystavovatelů z 59 zemí. Na Messe Berlín potkáte i zástupce společností Bustec, Herman a Škoda Group. Na venkovním kolejišti si můžete prohlédnout rychlovlaky, regionální vlaky, tramvaje i autobusy, celkem přibližně 110 vozidel. Poprvé na veletrh přiveze autobusy čínská BYD a Ikarus z Maďarska.

 

InnoTrans je přední mezinárodní veletrh dopravní techniky, který se koná každé v Berlíně každé dva roky. Pět veletržních témat zahrnuje železniční techniku, železniční infrastrukturu, veřejnou dopravu, interiéry a stavbu tunelů. Organizátorem InnoTrans je Messe Berlin.

V úterý 24. září 2024 otevře veletrh v palais.Berlin spolkový ministr dopravy a digitální infrastruktury Dr. Volker Wissing. Na záhájení naváže panelová diskuse s názvem: „Od humbuku k realitě – AI v sektoru mobility“. O tématu na pódiu budou diskutovat Susanne Henckel, státní tajemnice Spolkového ministerstva pro digitál a dopravu, Dr. Richard Lutz, předseda představenstva a generální ředitel Deutsche Bahn, Mohamed Rabie Khlie, generální ředitel Marockého národního železničního úřadu (ONCF), Henri Poupart-Lafarge, předseda představenstva a generální ředitel Alstom, Michael Peter, generální ředitel Siemens Mobility a Javier Martínez Ojinaga, generální ředitel CAF Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles.

Následuje oficiální zahajovací turné u vybraných vystavovatelů.

Letos bude prezentovat své nejnovější produkty více než 2 900 vystavovatelů z 59 zemí na 200 000 m² ve ​​42 halách a také na venkovní trati a Bus Display.

Srdcem InnoTrans bude venkovní areál s 3 500 metry kolejí a více než 110 vozidly pro osobní a nákladní dopravu. Od rychlovlaků a regionálních vlaků po tramvaje, hybridní lokomotivy a kolejová vozidla. Zde si mohou odborní návštěvníci vyzkoušet technologii naživo v přímé návaznosti na výstavní haly. Koleje doplní Bus Display se statickou ukázkou autobusů a možností demo jízd.

Mezi vystavovateli je zastoupena společnost Siemens Mobility s celkem pěti vozidly, včetně rychlovlaku Velaro pro Egypt (Outdoor Display T7/40). Tento vlak byl speciálně vyvinut pro extrémní povětrnostní podmínky a kombinuje prvky vhodné pro poušť s nejvyšší úrovní pohodlí cestujících. Zajímavý bude také regionální vlak Mireo Smart (T6/40).

Alstom ukáže regionální vlak Coradia Max™ pro Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG), který nabízí kombinaci jednopodlažní a dvoupatrové architektury. Alstom také představuje tramvaj Flexity™ pro BVG, Berlín (T5/40), nejdelší tramvaj v Berlíně.

Stadler letos představuje osm konceptů vozidel. Veřejnost poprvé na InnoTrans (T9/40) uvidí RS ZERO, který umožňuje provoz bez emisí CO2 pomocí vodíku nebo baterie. S CITYLINK pro Saarbahn ukáže řešení mobility pro městskou dopravu, která je jak železnicí, tak tramvají - tramvaj spojující město a okolí bez přestupování (T9/45).

Mezi další exponáty na kolejích patří vysokorychlostní vlak Hitachi Rail ETR1000 (T1/40).

Hyundai Rotem přiveze svou novou tramvaj na vodíkové palivové články (T2/19). Hydrogen Fuel Cell Tram se vyznačuje tichým provozem, vysokou energetickou účinností a rychlým doplňováním paliva. Před nedávnem první vozy objednalo Jihokorejské město Daejeon.

Na významném evropském veletrhu nemůže chybět Škoda Group. V hale 3.2. můžete na stánku 600 prozkoumat mimo jiné tramvaj pro německý Bonn, která získala Red Dot Design Award.

Za událost letošní části Bus Display považují organizátoři vůbec první účast výrobce vozidel BYD, který přiveze tři autobusy.

Poprvé na veletrhu InnoTrans vystavuje také maďarský Ikarus, a to nejnovější verzi 12metrovového městského autobusu Ikarus 120e, a osmimetrového elektrobusu Ikarus Midi. V rámci partnerství se společností Siemens budou na stánku Ikarus vystaveny také nejnovější inovativní nabíjecí pantografy e-Line. „Jsme rádi, že se poprvé v historii Ikarus účastní veletrhu InnoTrans. Tato akce je pro nás fantastickou příležitostí představit náš pokrok, diskutovat o potenciální spolupráci, která může být hnacím motorem budoucnosti udržitelné dopravy, a navázat nové obchodní vztahy. Těšíme se na osobní výměnu informací,“ uvedl Roland Fehér, generální ředitel Ikarus.

Dalšími autobusovými výrobci budou Arthur Bus, Ebusco, Ferrovie dello Stato Italiane, Neso Bus nebo K-Bus. Odborní návštěvníci si mohou autobusy vyzkoušet naživo: Zkušební jízdy jsou možné přímo na 500 metrů dlouhé předváděcí dráze uprostřed výstaviště.

Výstava ve venkovním areálu doplňuje program v halách: V hale 4.2 se například představí společnost Daimler Buses a na místě bude také DB Regio AG ShowBus: Dvanáctimetrový elektrobus je vybaven salonkem, pracovními místy a maximálním komfortem a zvláštní pozornost věnuje bezbariérovosti.

Autobusový průmysl bude mít příležitost potkat se s dopravními podniky: Kromě China Railway, Etihad Rail, Infrabel, Korail, ÖBB, PKP, Deutsche Bahn, RTA Dubai a Saudi Railway se na vlastních stáncích představí dalších přibližně 10 regionálních, národních a mezinárodních společností a provozovatelů.

Fórum veřejné dopravy s názvem „Financování – vytváření sítí – personál: nezbytné pro veřejnou dopravu budoucnosti“ 26. září od 10 do 13 hodin.

Mezinárodní Bus Forum s názvem „Plán pro budoucnost veřejné dopravy: strategie, srovnávací kritéria a zavádění“ se uskuteční ve stejný den od 14 do 16 hodin.

Segment veřejné dopravy doplňují komunikační a informační technologie, řízení provozu a zpracování dat, odbavování a informační systémy pro cestující, služby a poradenství a další. Zvláštní pozornost bude věnována oblasti Mobility+ se zaměřením na doplňkové služby. Na InnoTrans 2024 bude také nová oblast zájmu: AI ​​Mobility Lab pro vystavovatele z oblastí AI, kybernetické bezpečnosti, ochrany dat a robotiky.

Pod Public transport je zařazena česká společnost Herman. Návštěvníci stánku 145 v hale č. 2.1 si mohou vyzkoušet validátory, označovače jízdenek, palubní počítač pro odbavení, digitální označník zastávek s e-papírm, zastávkové a vozidlové informační panely nebo komunikační jednotky do vozidel.

Společnost Bustec na stánku 370 v hale č. 4.1 vystaví standardní portfolio informačních  LED a LCD panelů. Specifický bude 27“ LED panel s vysokým rozlišením 52 x 360 a LED rastrem 4 mm. Panel je součástí konfigurace informačních panelů Bustec pro nové tramvaje Alstom dopravního podniku KVB v Kolíně nad Rýnem.

Přibližně 220 světových premiér zahrnuje produkty a služby od bateriových lokomotiv na vodíkové palivové články, bezbariérového nastupování v dálkové dopravě a řešení pro komunikaci vlak-země přes MCX až po algoritmy pro jízdní řády s podporou AI a antigraffiti fólie na sklo.

Web InnoTrans nabízí přehled světových novinek přihlášených vystavovateli. Krátké popisy zaslaných produktů a služeb jsou průběžně aktualizovány. Světové premiéry jsou označeny "World Innovation" na stáncích vystavovatelů, na plánech hal, v aplikaci InnoTrans a na online platformě InnoTrans Plus.

Zájemci se mohou zúčastnit World Innovation Tours. Komentované prohlídky se zastavují u vystavovatelů, kteří na InnoTrans uvádějí světové premiéry. Všechny prohlídky jsou zdarma, trvají přibližně 90 minut a konají se několikrát denně v němčině a angličtině. Registrace je možná emailem na innotrans@spree-pr.com a v průběhu veletrhu každý den od 9 hodin na přepážce v Business Lounge v Marshall House.

V roce 2022 InnoTrans přivítal 2 771 vystavovatelů z 56 zemí a více než 132 tisíc odborných návštěvníků ze 137 zemí. Kromě jiného viděli téměř 150 vozidel, z toho 14 autobusů.

 


InnoTrans 2024: globální platforma pro inovace ve veřejné dopravě
Plánek Messe Berlin.