Hybridní busy do belgických měst. (Také místo trolejbusů v Gentu.)
http://www.deredactie.be/

První ze série 35 autobusů Van Hool pro DeLijn.
První ze série 35 autobusů Van Hool pro DeLijn.
9.března 2009 předaly vlámská ministryně dopravy paní Kathleen Van Brempt a generální ředitelka vlámského dopravního podniku DeLijn do provozu v Gentu první hybridní diesel-elektrický autobus. Tento vůz je prvním ze série 35 autobusů VanHool, které budou DeLijnu dodány do konce roku 2010. Kontrakt v hodnotě 15 milionů euro zahrnuje 25 kloubových vozů AG300, 5 sólo busů A300, které jsou určeny pro Gent (20 kusů), Lovaň (10) a 5 městských midibusů A308 pro Bruggy. Gentské busy budou nasazeny přednostně na lince 3, na které byl v těchto dnech ukončen trolejbusový provoz (viz článek Trolejbusy ve světě: Jako pára nad hrncem ... ). Sdělovací prostředky rovněž zdůrazňují fakt, že dodávka znamená zabezpečení 80 pracovních míst.

Hybridní pohon přináší snížení hluku o 30 % a v závislosti na hustotě provozu a způsobu jízdy snížení spotřeby až o 25 % a tím i omezení emisí NOx a CO2. Energie je dodávána jednak dieselovým motorem, jednak z baterií, dobíjených dieselovým motorem, zejména během brzdění.

Ministryně Van Brempt zdůraznila, že „hybridní bus je sice dvakrát dražší než vůz s klasickým dieselovým pohonem, ale důvodem pro takovou investici je za prvé omezení negativního vlivu na životní prostředí, za druhé podpora technického vývoje, ve které musí naše podniky zůstat na čele“. Ministryně rovněž oznámila, že vlámská vláda schválila mimořádnou dotaci ve výši 20,5 milionu euro na objednávku dalších 63 autobusů, z toho 44 hybridních.

Video z předání prvního hybridního busu VanHool AG300 lze shlédnout např. na webu vlámské státní televize (kliknutím na obrázek z garáže) http://www.deredactie.be .....
Jan Spousta