Hybridní autobusy Solaris pro Gudziadz v Polsku
Po 17 elektrických Solaris Urbino 12 přijedou do konce roku i hybridní autobusy Solaris.

Provozovatel veřejné dopravy MZK  v Grudziadz objednal 12 hybridních autobusů Solaris. Šest v rámci základní objednávky a šest v opci. Vozidla budou městu u řeky Visly dodána ještě letos.

Provozovatel veřejné dopravy MZK  v Grudziadz objednal 12 hybridních autobusů Solaris. Šest v rámci základní objednávky a šest v opci. Vozidla budou městu u řeky Visly dodána ještě letos.

Městský dopravce MZK Grudziądz a Solaris Bus & Coach podepsaly smlouvu na dodávku dvanácti hybridních autobusů Solaris Urbino 12. Základní objednávka je na 6 vozidel, provozovatel však využil opce na dalších 6 vozů. Ekologická nízkopodlažní hybridní vozidla budou podle smluvních podmínek dodána do Grudziądzu ležícím na řece Visla ještě letos.

"Jsme velmi hrdí na důvěru, kterou do nás Grudziądz vkládá již více než dvě desetiletí. Ve městě již jezdí téměř 50 autobusů naší značky. Kromě toho v současné době probíhají dodávky 17 bezemisních elektrických vozidel," řekl Jakub Zakrzewski, obchodní ředitel pro severní region v Polsku v Solaris Bus & Coach. Elektrické atobubusy Solaris Urbino objednala MZK v dubnu 2022.

Hybridní Urbino 12 bude vybaveno novým hybridním pohonným systémem nové generace. Skládá se z elektrického trakčního motoru o výkonu 250 kW a spalovacího motoru o výkonu 150 kW plus, který splňuje normu Euro 6. Hybridní systém bude podpořen superkondenzátory k ukládání a využívání energie získané z rekuperace. Efektivní hybridní pohon znamená pro dopravce výrazné snížení spotřeby paliva a nákladů a snížení škodlivých emisí v ovzduší. Objednaná vozidla budou vybavená také funkcí stop-and-go, se kterou spalovací motor vypne při stání na autobusové zastávce a otevřených dveřích. Vozidlo pak využívá energii získanou při brzdění a uloženou v superkondenzátorech.

V každém vozidle bude 25 míst k sezení a celkem bude na palubě cestovat 80 osob. Klimatizovaný autobus cestujících.