Policie České republiky, oblastní ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Brno odpovídá BUSportálu na podnět čtenáře k odbavování cestujících v linkových autobusech na hraničním přechodu Starý Hrozenkov.
Policie České republiky, oblastní ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Brno odpovídá BUSportálu na podnět čtenáře k odbavování cestujících v linkových autobusech na hraničním přechodu Starý Hrozenkov.
BUSportálu napsal Jakub Matoušek: "Protože pocházím ze smíšené rodiny (otec Čech, matka Slovenka), jezdím docela často na Slovensko. Od vstupu do EU odpadlo otravné vystupovaní o půl noci na hranicích. Když jsem ale teď o jarních prázdninách se vracel z Košic, nestačil jsem se divit, když nám řidič ohlásil, že celý autobus musí ven. Protože jsem do Košic cestoval ve dne, kdy nás také "vyhodili" z autobusu, tak usuzuji, že to není opatření jenom kvůli noci, kdy je hůře vidět. Vypadá to tak, že celníci jsou leniví projít se po autobuse a zkontrolovat cestující v něm. Namísto toho musí z teplého autobusu všichni cestující vystoupit a chodit od okénka k okénku. Nehledě na to, že když z Košic najednou vyjíždí pět dopravců po stejné trase se stejným jízdním řádem, tak se najednou setkají právě na hranicích, no a ten poslední to má nejhorší, protože díky tomu nabere i hodinové zpoždění. Například my jsme stáli ve frontě jako druzí a na hranicích jsme strávili necelou půlhodinu. Kolik tam ale musel čekat autobus, který byl ještě o tři dále? To se doopravdy u kontrol vrátime zpět v čase? "
BUSportálu odpovědělo Oblastní ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Brno Policie České republiky:
"Přesný způsob odbavování cestujících autobusu není v žádné právní normě či interním aktu řízení upraven a vychází z obecně závazných právních předpisů a z možností a situace na jednotlivých hraničních přechodech. Rovněž policista, který odbavování cestujících provádí, přihlíží k okamžité bezpečnostní situaci a zvolí postup, kterým odbavení cestujících provede tak, aby byl zachován účel zákona.
Odbavení plně obsazeného autobusu policisty ČR a SR po vystoupení cestujících je mnohem efektivnější, než kdyby se odbavování cestujících provádělo v autobuse. Policista po vystoupení osob z autobusu může jeho prostor důkladně prohlédnout i za pomocí služebního psa. V této souvislosti je třeba konstatovat, že cestující tělesně postižení nebo cestující s malými dětmi či těhotné ženy, zůstávají sedět v autobuse a jsou odbavováni policistou přímo v autobuse.
V ustanovení § 3 zákona č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech, v platném znění a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů se uvádí, že: „Občan překračující vnější hranici je povinen na výzvu předložit svůj cestovní doklad a strpět jeho kontrolu. Výzva k předložení cestovního dokladu a jeho kontrola přísluší Policii České republiky“. Dle § 4 zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, je cizinec je povinen podrobit se hraniční kontrole bez odkladu po překročení státních hranic, pokud je hraniční kontrola prováděna na území, nebo překročit státní hranice bez odkladu po ukončení hraniční kontroly, pokud je prováděna mimo území.
Text pana Jakuba Matouška je velice neadresný a nelze z něj dovodit konkrétní událost. Pakliže policisté, nikoliv celníci, (ti z hraničních přechodů odešli se vstupem ČR do EU k 1.5.2004), postupovali tak, jak pisatel uvádí, nedošlo z naší strany k žádnému pochybení.
Naším cílem při provádění hraničních kontrol je provádět mimo jiné kontrolu tak, abychom odhalili osoby po kterých pátrá PČR, rovněž mezinárodně hledané osoby a nelegální migranty. Toto není bez důkladných prohlídek motorových vozidel včetně autobusů a lustrací možné. Kontroly na hranicích budou zrušeny až se vstupem ČR do Schengenského prostoru."


Úplný dokument ve formátu "doc"