Francouzské Orléans je na cestě k e-mobilitě

Do roku 2025 investuje město do elektrifikace a nákupu 180 elektrických autobusů až 110 milionů eur. Prvních 29 autobusů bude mít logo Irizar.
Do roku 2025 investuje město do elektrifikace a nákupu 180 elektrických autobusů až 110 milionů eur. Prvních 29 autobusů bude mít logo Irizar.
Podle francouzského listu La République du Centre bude prvních 29 vozidel, z celkových téměř dvouset, s logem Irizar e-mobility. Po několika experimentech s různými modely už od roku 2017 výběrová komise města odsouhlasila první zakázku 19. prosince. V současné době, ještě před oficiálním podpisem kontraktu, probíhá testování. Masivní nákup autobusů s nulovými emisemi je cílem zahrnutým do metropolitního plánu přijatého v roce 2017.

Orléans plánuje změnu své autobusové flotily do roku 2025, úkol je to pro společnost Keolis. Ve Francii je Irizar také hlavním hráčem v prvním elektrickém BRT systému, který byl spuštěn před několika měsíci v Amiens a dalším v Baskicku, oba provozuje také Keolis.

180 elektrických autobusů pro Orléans má být v provozu do roku 2025. První dodávka 29 autobusů je v plánu v první polovině roku 2021. V roce 2020 bude do přechodu na nulové emise investováno 44,3 milionu eur. Dosud není specifikován vybraný model (Irizar nedávno upgradoval ie řadu). Délka nových autobusů však má být 12 metrů s kapacitou 90 cestujících, z toho 30 sedících, dobijí se za 5 hodin a ujedou 220 km.

Výběrová komise při rozhodování brala v úvahu také závazek Irizar k životnímu prostředí; společnost se velmi angažuje v recyklaci materiálů, používá k výrobě autobusů fotovoltaickou technologii a zabývá se druhou životností baterií, a tím snižuje dopad na životní prostředí. Závod pro e-mobilitu Irizar ve městě Aduna ve Španělsku získal certifikát energetické účinnosti třídy A, nejvyšší dostupný v Evropě.

SustainableBus.com, La République du Centre