"Jsem milovníkem vlaků a to nejen pro jejich neopakovatelnou atmosféru, ale také z důvodu bohatých zážitků a nepřeberné škály nečekaných překvapení. Potřebuji-li však někdy někam dorazit včas a za dobrý peníz, určitě raději nastoupím do autobusu."
"Jsem milovníkem vlaků a to nejen pro jejich neopakovatelnou atmosféru, ale také z důvodu bohatých zážitků a nepřeberné škály nečekaných překvapení. Potřebuji-li však někdy někam dorazit včas a za dobrý peníz, určitě raději nastoupím do autobusu."
finance.centrum.cz - David Nepejchal (10. 08. 2005)

Je výhodnější cestovat vlakem nebo autobusem? A nebo skloubit oba dopravní prostředky? Vlak má svou typickou atmosféru a dá se využít slev, autobus je rychlejší. Zkusili jste podat stížnost na zpoždění či dokonce žádat o navrácení jízdného?

Jistě se mnoho z nás při plánování cesty zajímá o to, zda zvolit vlak nebo autobus. Základním kritériem je nepochybně doba trvání cesty a cena jízdného.

Cestuji často - cestuji málo

České dráhy nabízí širokou škálu slev, využitelnou hlavně při častém nebo skupinovém cestování. Mezi nejznámější patří zpáteční sleva, sleva pro skupinu, či zákaznické jízdné s využitím karty Z. V těchto případech je cena jízdného většinou výrazně nižší než při cestě autobusem. Pokud se však vypravíte na cestu "jednou za čas", je už situace zcela jiná.

Největší rozdíly - cesty do 100 km

Největší rozdíly v cenách jízdného a době strávené v dopravním prostředku jsou při jednorázových cestách do 100 km. V takovém případě se nevyplatí kupovat zákaznickou kartu Českých drah a pokud nelze využít zpáteční slevy (například z důvodu neúměrného nárůstu doby strávené na cestě, nekonzistence spojů nebo kombinace dopravních prostředků), prohrávají České dráhy na plné čáře. Autobusem ujedete danou vzdálenost za 2,5 hodiny v ceně cca 100 korun, vlakem jedete 3-4 hodiny a zaplatíte přibližně 160 korun.

Kombinovat dopravní prostředky je téměř nemožné

Rozhodnete-li se pro kombinaci dopravních prostředků, z důvodu zdánlivě nejrychlejšího spojení, jste téměř bez šance, že dorazíte na dané místo včas. Autobusy jsou celkem spolehlivé a pokud se cestou nevyskytne mimořádná situace, je zpoždění do pěti minut. Vlaky, to je však něco zcela jiného. Zpoždění bez udání důvodu v délce 15-20 minut je naprostou samozřejmostí a nikdo už se snad nad tím ani nepozastavuje. Chcete -li tedy přestoupit z vlaku na autobus a doba na přestup je do dvaceti minut, dá se považovat tento přestup za nerealizovatelný.

Vrácení jízdného - nejste v Japonsku!

Při zpoždění 15-20 minut je určitě na místě stížnost a eventuální žádost o navrácení jízdného, tedy pokud jste nestihli přípoj do cílové stanice. U pokladny nás pošlou do dopravní kanceláře a odtud zase do pokladny, až se nám nakonec poštěstí a natrefíme na povolanou osobu. Dostaneme na výběr - Lampárnu nebo Knihu přání a stížností. Ani jedna z možností danému stavu asi moc nepomůže. Náplastí by tedy mohlo být alespoň navrácení jízdného. Nechápavý výraz se slovy: "Nejsme v Japonsku", je jasný důkaz toho, co si o Vás zaměstnanec drah asi myslí.

Závěr - vlaky máme rádi

Musím se přiznat, že já sám jsem milovníkem vlaků a to nejen pro jejich neopakovatelnou atmosféru, ale také z důvodu bohatých zážitků a nepřeberné škály nečekaných překvapení. Cestou navíc potkáte spoustu neskutečných postaviček ( ať už jsou to zaměstnanci ČD nebo jenom cestující), prožijete tajemná čekání ve stanicích i mimo ně a zapomenout nesmíme ani na jedinečnou možnost zajít si na toaletu, tedy je-li použitelná. Potřebuji-li však někdy někam dorazit včas a za dobrý peníz, určitě raději nastoupím do autobusu.
Zdroj: finance.centrum.cz