Evropský týden mobility od 16. do 22. září

Letošní kampaň s názvem „Čistý vzduch – je to na nás“ prezentuje alternativní způsoby dopravy.
Letošní kampaň s názvem „Čistý vzduch – je to na nás“ prezentuje alternativní způsoby dopravy.
V týdnu od 16. do 22. září se Česká republika připojí už ke 12. ročníku Evropského týdne mobility. Letošní kampaň s názvem „Čistý vzduch – je to na nás“ je příležitostí k prezentaci alternativních způsobů dopravy, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. BESIP v rámci letošního týdne mobility připravil desítky akcí v krajích.

Cílem Evropského týdne mobility je přimět občany, aby více uvažovali o alternativních způsobech dopravy a přispěli tak k udržitelné dopravní strategie pro Evropu. „Podstatným faktem je také skutečnost, že prostředky hromadné přepravy osob jsou ve srovnání s osobními automobily výrazně bezpečnější, na jeden osobokilometr vykazují jen desetinu počtu obětí,“ řekl vedoucí samostatného oddělení BESIP Roman Budský, jehož koordinátoři se podílejí na většině doprovodných akcí Evropského týdne mobility. Zdvojnásobení výkonu prostředků hromadné přepravy osob oproti současnému stavu může v roce 2025 znamenat celosvětové snížení počtu obětí dopravních nehod o cca 180 tisíc (dnes na silnicích celého světa umírá celkem cca 1,3 milionu osob).

Od vyhlášení v roce 2002 význam Evropského týdne mobility stále roste, a to jak v Evropě, tak i na celém světě. V roce 2012 se účastnilo 2 158 měst. Realizováno bylo celkem 7 717 trvalých opatření zaměřených zejména na infrastrukturu pro cyklisty a chodce, zklidnění dopravy, zlepšení dostupnosti veřejné dopravy a zvyšování informovanosti o udržitelném způsobu cestování.
Seznam akcí v Evropském týdnu mobility "doc"
Více rovněž na: www.mobilityweek.eu/cities

Z TZ MD ČR