Elektrický double decker Yutong pro britský trh
První Yutong U11DD by měl z Číny dorazit ve stříbrné barvě. Foto Pelican

Yutong je připraven uvést na britský trh dvoupodlažní autobusy s nulovými emisemi. U11DD bude distribuován společností Pelican. Dva první vozy objednalo město Newport ve Walesu.

Yutong je připraven uvést na britský trh dvoupodlažní autobusy s nulovými emisemi. U11DD bude distribuován společností Pelican. Dva první vozy objednalo město Newport ve Walesu.

"Yutong U11DD  je plně integrální vozidlo a je optimalizováno pro nízké celkové náklady na vlastnictví. Verze RHD staví na dlouholetých zkušenostech s double deckery v Číně a dalších zemích. Jako integrální vozidlo neexistuje žádný kompromis v přístupu ke komponentům, a proto zajišťuje efektivní servis a údržbu. Zákaznická zkušenost je optimalizovaná a společná s jednopodlažním autobusem Yutong, double decker má ve standardu plnou klimatizaci,“ uvádí prodejce autobusů Yutong.

Vozidla jsou vybavena bateriemi o kapacitě 385 nebo 422 kWh (LFP články vyrábí největší světový výrobce baterií Contemporary Amperex Technology Limited – CATL) a standardně elektrickým bezpečnostním systémem Yutong.

Podle britského Route-one mají mít oba vozy jednodveřové povedení, 68 sedadel Yutong, z toho 43 v patře a 25 – včetně čtyř sklápěcích sedadel v prostorách pro vozíčkáře a kočárky – na spodní palubě.

Dva U11DD objednalo město Newport v jižním Walesu pro svého dopravce Newport Bus, který je zavedeným zákazníkem Yutong. První flotilu elektrických autobusů spustil v říjnu 2020. V současnosti provozuje nebo má objednáno asi 50 ebusů Yutong.

Ian Downie, ředitel Yutong UK v Pelican, uvedl: „Od té doby, co jsem nastoupil do společnosti Pelican, pracujeme na vývoji tohoto vzrušujícího produktu. Cílem bylo vyvinout nejen elektrické dvoupodlažní vozidlo s nulovými emisemi, ale také vozidlo, které bude atraktivní pro provozovatele, cestující a řidiče. Je to velmi hrdý okamžik vidět výsledky, s interiérem, který vítá cestující do světlého, vzdušného a klimatizovaného pohodlí, který má vynikající strukturu bez hluku a chrastění, širokou prostornou kabinu řidiče s ergonomicky navrženými ovládacími prvky, plynulé jízdní vlastnosti, a vynikající přístup ke všem komponentům."

Pelican Bus & Coach je dovozcem a distributorem autobusů a autokarů YUTONG pro Spojené království a Irsko od roku 2013.