Elektrické autobusy Solaris v Lotyšsku i pro zdravotní účely
Nové Urbino 8,9 LE jako mobilní stanice pro odběr krve je již druhá od Solaris pro Valsts Asinsdonoru Centrs z Rigy. Foto Solaris

Minulý týden se v Lotyšsku díky dvěma Solaris Urbino 12 dodaným SIA „VTU“ z Valmiery a Solaris Urbinu 8,9 LE vyrobenému jako mobilní stanice pro odběr krve pro Valsts Asinsdonoru Centrs z Rigy rozrostl park elektrických vozidel.

Minulý týden se v Lotyšsku díky dvěma Solaris Urbino 12 dodaným SIA „VTU“ z Valmiery a Solaris Urbinu 8,9 LE vyrobenému jako mobilní stanice pro odběr krve pro Valsts Asinsdonoru Centrs z Rigy rozrostl park elektrických vozidel.

Dva elektrobusy objednané dopravcem „VTU“ z Valmiery jsou součástí projektu financovaného Evropskou unií. Dvanáctimetrové vozy jsou vybaveny bateriemi Solaris High Energy s kapacitou přes 420 kWh. Baterie se budou nabíjet přes plug-in rozhraní a v budoucnu také přes pantograf. Ze zajímavých doplňkových řešení mají vozidla pokročilé automatické asistenční systémy řidiče ADAS jako jsou kamery místo zrcátek, rozpoznávání mrtvých úhlů a předmětů v okolí vozidla, monitoring nebo systém eSconnect, který na dálku sbírá a sleduje parametry autobusu a jednotlivých komponent. Elektrické Urbino dodané do Valmiery v posledních dnech nejsou první autobusy Solaris v tomto městě. V letech 2020 a 2021 VTU koupil 10 hybridních modelů Urbino 12.

Druhým dokončeným kontraktem v Lotyšsku je dodávka jednoho Solaris Urbino 8.9 LE electric do Valsts Asinsdonoru Centrs. Mimořádně zajímavá je výbava tohoto vozidla, kterou je mobilní odběrová stanice krve, známá m.j. z několika polských center pro léčbu krve v Katovicích nebo Poznani. Elektrické odběrné místo Solaris Urbino 8.9 LE, které se navenek neliší od standardního městského autobusu, bylo přizpůsobeno speciálním lékařským požadavkům. Podle potřeb klienta Solaris vybavil autobus dvěma mobilními zónami pro dárce krve, ordinací lékaře, recepcí a malým stravovacím místem. Vozidlo má navíc řadu vymožeností, jako jsou žaluzie, venkovní markýzy a LED osvětlení. Klimatizovaná kabina pro cestující spolu s Wi-Fi připojením a vhodně umístěnými USB porty poskytuje dárcům komfortní prostředí.

Elektrický autobus na odběr krve byl navržen tak, aby umožňoval jeho provoz v městských a obchodních centrech, sportovních halách a podobných místech, kam nemají přístup tradiční vozidla poháněná spalovacím motorem. Kapacita baterie více než 260 kWh umožňuje zcela bezemisní provoz včetně vytápění, klimatizace a všech zařízení na palubě. Vozidlo je vybaveno nabíjecí stanicí. Podobnou "stanici" již Solaris svému zákazníkovi Valsts Asinsdonoru Centrs v minulosti dodal. Ta však byla postavena na platformě turistického autobusu. S postupem elektromobility se přizpůsobují i tyto mobilní stanice pro dárcovství krve.


Elektrické autobusy Solaris v Lotyšsku i pro zdravotní účely
Solaris Urbino 12 pro VTU Valmiera. Foto Solaris