Elektrické autobusy od Volvo za polárním kruhem

Město Bodö na samém severu Norska si objednalo od Volvo Buses komplexní balíček skládající se z 31 elektrických autobusů, nabíjecí infrastruktury a servisu.
Město Bodö na samém severu Norska si objednalo od Volvo Buses komplexní balíček skládající se z 31 elektrických autobusů, nabíjecí infrastruktury a servisu.
Sedmnáct dvanáctimetrových a 14 vysokokapacitních kloubových autobusů Volvo 7900 Electric (až pro 120 cestujících) po uvedení do provozu v červenci 2021 budou první na světě severně od polárního kruhu.

„Jedná se o největší projekt udržitelnosti pro silniční dopravu v severním Norsku a má velký význam pro region i pro nás,“ říká Anders Mjaaland, ředitel Saltens Group, majitel společnosti Nordlandsbuss, která se stará o provoz elektrických autobusů.

Přechod na tiché a bezemisní elektrické autobusy zlepší městské prostředí a má snížit dopad veřejné dopravy na klima v Bodö. Město tak plní norské cíle v oblasti klimatu, které mimo jiné stanoví, že všechny městské autobusy v zemi budou do roku 2025 bez emisí.

I když leží město za polárním kruhem, klima je vlivem teplého Severoatlantského proudu velmi mírné, letní měsíce jsou chladné, v zimě je teplota okolo bodu mrazu, ale je takřka neustále větrno. Každé město je jedinečné a pro vytvoření optimálního řešení je zásadní důkladní analýza, ta proběhla i v Bodö. Tiché a bezemisní autobusy mohou fungovat i v místech, kde to s dieselovými nebylo možné, například v centru měst. I zde přebude několik zastávek. Nabíjecí infrastrukturu dodá ABB.

Řešení od Volvo si zvolila i města Drammen a Ålesund, celkem má Volvo v roce 2020 z Norska objednávky na 63 elektrifikovaných autobusů.