Elektrická Aalborg
Portálu Poznaňské autobusy se podařilo v červnu 2022 vyfotit nový Solaris Urbino 24 při zkušebních jízdách v Poznani. Poznaň leží přibližně 20 km od sídla Solaris v Bolechowo. Do Aalborgu dodá výrobce 14 těchto vozidel pro více než 150 cestujících.

Třetí největší dánské město rychle směřuje k elektrické autobusové dopravě. S dvoukloubovými autobusy Solaris Urbino 24 na BRT lince bude příští rok veškerá autobusová doprava ekologická. 
Třetí největší dánské město rychle směřuje k elektrické autobusové dopravě. S dvoukloubovými autobusy Solaris Urbino 24 na BRT lince bude příští rok veškerá autobusová doprava ekologická. 
V neděli 7. srpna 2022 v Aalborgu vyjelo 90 elektrických autobusů. Dalších 17 bude následovat v roce 2023. V současné době je stále v provozu 31 dieselových autobusů, které budou s příjezdem elektrických postupně vyřazovány. Zatím byly do provozu nasazeny třínápravové vozy Van Hool A13 (objednáno 67 kusů) a dvounápravové Golden Dragon (objednáno 41 kusů).

14 ze 122 vozidel je 24,5 metrových tříčlánkových Solaris Urbino 24 MetroStyle. Pro Solaris šlo o vůbec první objednávku na tato vozidla speciálně navržená pro linky Bus Rapid Transit (BRT) a poprvé představená na Buswordl Europe 2019.

S novou elektrifikovanou 12 kilometrovou BRT linkou bude Aalborg prvním velkým městem v Dánsku, kde bude veškerý autobusový provoz elektrický. Aalborg, s přibližně 145 tisíci obyvateli třetí největší město v Dánsku, leží v regionu Severní Jutsko a za veřejnou dopravu je ve městě zodpovědná Nordjyllands Trafikselskab (NT).

Takové množství elektrobusů vyžaduje velký nabíjecí systém. Společnost GodEnergi tak postavila nejen největší na severu, ale i jeden z největších v Evropě. Skládá se z 124 nabíjecích slotů Kempower. V okolí se nachází 6 transformátorů a najednou lze odebírat až 6 500A, což odpovídá zapnutí přibližně 20 000 LCD obrazovek najednou. GodEnergi položila více než 20 kilometrů kabelů a celé zařízení má inteligentní ovládání, které průběžně optimalizuje nabíjení a zajišťuje připravenost autobusů k jízdě ve správný čas. Budova depa bude mít během příštího roku na střeše 300 solárních článků a 4 500 m2 nádrží na dešťovou vodu. Všechny vozy budou umyty 30 tisíc krát ročně a k tomu bude použita recyklovaná voda nebo voda z dešťových nádrží.

Nové autobusy vyjely pod hlavičkou nového dopravce Tide Bus Danmark a ujedou 8,8 milionu km ročně. V souvislosti s převzetím provozu městských autobusů v Aalborgu převedli dosavadní dopravci Arriva Denmark a Keolis Denmark novému provozovateli 360 řidičů autobusů. Tide Bus zajišťuje veřejnou dopravu na základě koncese na 10 let (+ dalších 6 v rámci opce).


Elektrická Aalborg
Polské předpisy zatím neumožňují jízdu 24 metrovým autobusům v běžném provozu, proto jede tříčlánkové Urbino s doprovodným vozem.
Elektrická Aalborg
Autobusové depo Tide Bus je připraveno nabíjet 124 elektrických autobusů. Foto GodEnergi
Elektrická Aalborg
Nabíječky pochází od Kempower. Foto GodEnergi
Elektrická Aalborg
Prvních 90 ebusů od VanHool a Golden Dragon v Aalborgu. Foto GodEnergi
Elektrická Aalborg