#ElectrifyingEurope: S MAN Lion’s City E
Kloubový 18 metrový ebus ukázal MAN na tiskové konferenci Experience Press Days v polovině září. Foto MAN

Demo flotila MAN Lion's City E 12 m se představuje v několika evropských městech, kloubovou verzi ukázal výrobce na Press Days.
Demo flotila MAN Lion's City E 12 m se představuje v několika evropských městech, kloubovou verzi ukázal výrobce na Press Days.
Na konci roku 2019 předala společnost MAN Truck & Bus první dva autobusy MAN Lion's City E do Hamburku. V současné době jsou provozovány v několika evropských zemích, kromě Německa ve  Španělsku, Lucembursku, Belgii, Francii, Rakousku, Švýcarsku a dalších.  A podle výrobce je zpětná vazba od provozovatelů, řidičů a cestující velmi pozitivní.

V Hamburger Hochbahn AG (HOCHBAHN) a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) jsou elektrické autobusy MAN denně v provozu. Hamburk chce mít do roku 2030 vozový park zcela bez emisí. HOCHBAHN uzavřel s MAN Truck & Bus smlouvu na dodávku autobusů MAN Lion's City 12 E a nového kloubového autobusu Lion's City 18 E. Smlouva je součástí rekordní zakázky na dodávku až 530 městských autobusů v letech 2021 až 2025. Také v Mnichově je cílem pro příštích deset zcela se distancovat od ropy. Důležitým obou měst je dostateční dojezd autobusů. Další ebus od MAN bude brzy uveden do provozu ve Wolfsburgu.

Nedávno vyjel také ve španělském univerzitním městě Badajoz. Během zkušebního provozu zvládá teploty přes 35 stupňů a trasu 284 km jezdí 16 hodin denně.

V polovině května vyzkoušeli MAN E čtyři dny v Linci. LINZ AG LINIEN byla první dopravní společností v Rakousku, která vozidlo otestovala. Ebus jel kolem Linzu, kde jsou úzké ulice, a také musel zvládnout strmé silnice do kopce. „Každý, kdo se zúčastnil zkušebního provozu v Linci, byl nadšený, Lion's City E a úspěšně prošel testem,“ říká Lars Heydecke, vedoucí prodeje autobusů společnosti MAN Truck & Bus Vertrieb Österreich GesmbH.

15 zastávek, 17 zákazníků a velký zájem vzbudil Lion's City E i ve Švýcarsku, kde byl po dobu tří týdnů v rámci MAN eBus Roadshow. Možnost vyzkoušet ho využila řada zástupců dopravních společností a obcí.

MAN Lion’s City E získal během krátké doby řadu ocenění. Designéři z  více než 20 zemí z více než 7 tisíc přihlášek z 56 zemí vybrali MAN na prestižní iF Zlatou cenu v kategorii „Automobily/vozidla/bicykly“, další cenu získal v soutěži Automotive Brand Contest v kategorii „Užitkové vozidlo“. V lednu 2020 získal nový MAN Lion's City E další ocenění na letošních National Transport Awards v Madridu: eBus byl vyhlášen „městským autobusem roku ve Španělsku“.

Kromě dopravních společností v Německu získal MAN i další objednávky, například jedna ze švédského Malmö. Nobina Sverige AB, největší provozovatel autobusů ve Skandinávii, objednal 22 elektrických autobusů.

První sériově vyráběné autobusy MAN Lion's City E dlouhé 12 m v sólo verzi budou dodány zákazníkům ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020.
Kloubový 18 metrový ebus MAN ukázal na tiskové konferenci MAN Experience Press Days v polovině září. Do sériové výroby by měl přijít v první polovině roku 2021. Do pilotního provozu bude předán do Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) v Kolíně nad Rýnem a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ve Španělsku.

„Spustili jsme online kampaň na téma e-mobility pomocí hashtagu #ElectrifyingEurope. Toto je náš způsob, jak informovat všechny o novém vývoji a zkouškách v reálném provozu, stejně jako o zkušenostech, které MAN, operátoři, řidiči a cestující mají,“ říká Rudi Kuchta, vedoucí  obchodního oddělení autobusů ve společnosti MAN Truck & Bus.



#ElectrifyingEurope: S MAN Lion’s City E
Kloubový 18 metrový ebus MAN
#ElectrifyingEurope: S MAN Lion’s City E
Kloubový 18 metrový ebus MAN
#ElectrifyingEurope: S MAN Lion’s City E
Kloubový 18 metrový ebus MAN
#ElectrifyingEurope: S MAN Lion’s City E
MAN Lion's City E 12 metrů. Foto MAN