Egypt začíná s výrobou elektrických autobusů
Egypt připravuje výrobu elektrických autobusů a nabíjecích stanic. Foto egyptindependent.com

Výrobu bateriových elektrických autobusů bude vyrábět ve spolupráci s čínským Foton v egyptských vojenských továrnách. Půjde až o dva tisíce vozidel.
Výrobu bateriových elektrických autobusů bude vyrábět ve spolupráci s čínským Foton v egyptských vojenských továrnách. Půjde až o dva tisíce vozidel.
První elektrické autobusy budou podle egyptského ministra vojenského průmyslu Mohameda al-Assara vyrobena v listopadu v egyptských vojenských výrobních závodech. Podle Assara jeho ministerstvo založilo společnost pro nabíjecí stanice a jsou uzavřeny smlouvy s městy na provozování elektrických autobusů a budování nabíjecích stanic.

Dohoda mezi Fotonem a egyptskou vládou byla podepsána v dubnu 2019. Podle plánu se očekává v rámci spolupráce mezi Foton Motor, egyptským ministerstvem vojenského průmyslu a egyptskou společností IMUT (International Marathon United Technologies) výroba 500 elektrických autobusů ročně po dobu 4 let, celkem 2 000 e-busů. Došlo také k dohodě s čínskou Geely na výrobu elektrických osobních automobilů. Egypt oznámil, že má připravenu komplexní vizi pro automobilový průmysl a elektromobily, kterou brzy oznámí veřejnosti.

Foton Motor Group se sídlem v Pekingu vyrobí ročně přibližně 9 000 000 užitkových vozidel, má 20 továren a pokrývá 110 zemí po celém světě. Začátkem tohoto roku Foton oznámil spolupráci s Toyotou a SinoHytec na výrobě autobusů na palivové články. Až 49 autobusů Foton AUV 10,5 metru poháněných vodíkem má být dodáno do Zhangjiakou na zimní olympijské hry 2022.

Hospodářská a průmyslová spolupráce mezi Egyptem a Čínou v posledních letech vzrostla v rámci Nové Hedvábné stezky, Belt & Road.

Sustainable Bus



Egypt začíná s výrobou elektrických autobusů
V lednu prošel elektrický autobus Foton AUV Electric zkušebním provozem v extrémních teplotách -40°C v Mongolsku. V Pekingu a Zhangjiakou budou fungovat na olympijských hrách 2022. Foto Foton