Ebusco má provozní problémy a blíží se insolvenci

Sankce za pozdní dodávky a zrušení objednávek ze strany zákazníků přivedly nizozemského výrobce autobusů k ještě větším problémům. Za prvních devět měsíců roku 2024 dodal 135 autobusů, objednávky na 123 autobusů byly zrušeny. Nyní je výroba prakticky zastavena a 24. října akcionáři rozhodnou o navrženém plánu restrukturalizace.

Sankce za pozdní dodávky a zrušení objednávek ze strany zákazníků přivedly nizozemského výrobce autobusů k ještě větším problémům. Za prvních devět měsíců roku 2024 dodal 135 autobusů, objednávky na 123 autobusů byly zrušeny. Nyní je výroba prakticky zastavena a 24. října akcionáři rozhodnou o navrženém plánu restrukturalizace.

Nizozemský soud ve středu 23. října 2024 rozhodl, že velká nizozemská autobusová společnost Qbuzz má právo ukončit smlouvu s Ebusco a nemusí kupovat 45 elektrických autobusů, které si v březnu 2023 objednala, dosud však nebyly dodány. Podle smlouvy mělo Ebusco dodat autobusy nejpozději do 22. března letošního roku, následně se strany dohodly na posunutí termínu na 1. září.

Ebusco 21. října oznámilo, že po snaze o dohodu, zahájilo soudní řízení proti zákazníkovi (nejmenovanému) ve věci platby za objednaných, ale zatím nedodaných 45 autobusů. V tiskové zprávě Ebusco uvádí, že obdrželo upozornění od jednoho ze svých zákazníků o zrušení objednávky 59 autobusů, z nichž 45 jsou 12metrové. "Všechny tyto 12metrové autobusy jsou vyráběny, přičemž 30 je v Nizozemsku / Evropě k dispozici k dodání. Zbývajících 10 je na cestě a 5 má být do Nizozemska odesláno." Ebusco chtělo předběžným opatřením požadovat jejich dodání a zaplacení od zákazníka." Nizozemský výrobce také uvedl, že do značné míry pozastavil svou výrobu v očekávání výsledku soudního jednání „aby si zachoval svůj provozní kapitál“. Dne 17. října 2024, dotyčný zákazník (kterým se ukázal být Qbuzz) totiž nechal obstavit některé bankovní účty Ebusco, protože nezaplatil pokuty ve výši 1,2 milionu eur za zpoždění dodávek.  

Uzavřená smlouva mezi Qbuzz a Ebusco z března 2023 stanovila termín dodání o rok později. Strany se také dohodly, že se mohou od smlouvy odchýlit po vzájemné dohodě. K dohodě o pozdějším dodání také došlo, když pro Ebusco nebylo proveditelné autobusy do 22. března 2024 dodat. Strany se v dohodě o narovnání domluvily na novém posledním termínu dodání 1. září 2024. Součástí dohody je, že Qbuzz může ukončit smlouvu, pokud Ebusco nedodá všech 45 autobusů do 1. prosince 2024 nebo pokud Ebusco do té doby oznámí, že toto datum není možné splnit a Qbuzz bude považovat další posun za nepřiměřený. Provozovatel plánoval nasadit nové autobusy v rámci nové smlouvy od 15. prosince 2024. Qbuzz a Ebusco spolupracují již několik let. Qbuzz provozuje přibližně 130 elektrických autobusů Ebusco 2.2. Nyní měl vyrobit novou odlehčenou verzi 3.3.

Soud však žádost Ebusco zamítl. Rozsudek z 23. října podle médií uvádí, že „Ebusco nedodrželo dohodu o narovnání, kterou strany uzavřely“. Autobusový dopravce Qbuzz proto může objednávku zrušit. Již vyrobené autobusy chce nyní Ebusco využít k vyřízení dalších objednávek. Pravděpodobně to však bude generovat příjmy pro rok 2025 a ne pro rok 2024. Kromě toho bude muset vynaložit náklady na přepracování těchto autobusů, aby splňovaly specifikace dalšího zákazníka.

Ebusco také oznámilo, že obdrželo dopis se zrušením objednávek od Connect Bus a Keolis ze Švédska a dosáhlo s oběma společnostmi dohody. Protože velká část zakázky Connect Bus sestávající ze 47 autobusů je již v pokročilé fázi výroby, v současné době podle svých slov jedná s různými stranami o prodeji těchto již vyrobených autobusů. Connect Bus si jako nového dodavatele vybral čínský BYD. Pokud jde o objednávku společnosti Keolis Sweden, obě strany se údajně dohodly na zrušení objednávky 50 autobusů. Opce na minimálně 75 autobusů, jak je uvedeno v původní smlouvě, zůstává nedotčena a byla dále upřesněna v podmínkách.

Podrobnosti o obchodování na 3. čtvrtletí a Plán obratu Ebusco budou projednány na mimořádné valné hromadě akcionářů společnosti 24. října 2024. Účelem plánu je zlepšit celkovou výkonnost společnosti a obnovit a udržet důvěru zainteresovaných stran ve společnost jako spolehlivého a váženého obchodního partnera. V rámci Plánu se rozhodl plně přijmout výrobní model Original Equipment Design (OED), ve kterém jsou autobusy navrženy a zkonstruovány společností, ale jsou montovány smluvními výrobci, místo aby byly vyráběny in-house a nadále se orientovat na evropský trh pouze pro svůj prodej a marketing.

Podle zprávy Ebusco vyrobilo za prvních 9 měsíců roku 2024 celkem 135 autobusů, z toho 37 ve třetím čtvrtletí roku. Znamená to patnáct autobusů měsíčně. Celkově má výrobce pevné objednávky na 694 autobusů a s možností opce na 778 autobusů.

Prostřednictvím implementace Plánu chce Ebusco dosáhnout do konce roku 2025 postupného zvyšování měsíční výroby na 40-50 autobusů a strukturální roční snížení nákladů o přibližně 30 milionů EUR. Racionalizuje také svá výrobní místa ze sedmi na pět, včetně spojení závodů v Deurne a Venray do jednoho. Jednu pobočku dále navrhuje v Nizozemsku, jednu ve Francii (Rouen) a tři smluvní výrobce. Součástní Plánu je také optimalizace vnitřních procesů, pracovních toků, změny ve vedení, zmenšení manažerského týmu a jmenování nového generálního ředitele, který povede implementaci Turnaround Plan.

Kromě Turnaround Plan je cílem Ebusco také využít nové zdroje příjmů. Jedná o licenci na svou odlehčenou technologii Ebusco 3.0. Příležitosti údajně hledá mimo Evropu, hlavně v Severní Americe. Pokud bude úspěšná, zvýší to příjmy a likviditu v roce 2024 a dále. Podle tiskové zprávy také vyjednává partnerství s jedním ze svých strategických dodavatelů, které by mělo přinést "kapitálovou injekci".

Christian Schreyer, generální ředitel společnosti Ebusco, který byl jmenován 2. září k tomu říká: „Ebusco prochází velmi obtížnou fází. Navzdory tomu, že jsem si byl vědom obtíží, rozhodl jsem se v září připojit k Ebuscu, veden potenciálem společnosti. Autobusy Ebusco prokázaly vynikající výkon, a to i díky nejnižší spotřebě energie na trhu. Díky své hluboké znalosti a zkušenostem v tomto odvětví mohu s jistotou říci, že produkty Ebusco mají obrovský potenciál. Uznávám však, že tento potenciál nebyl náležitě využit, protože Ebusco čelí finančním problémům. Musíme Ebusco otočit. Společně s týmem Ebusco jsme vyvinuli plán na vytvoření štíhlejší organizace, obnovení důvěry v Ebusco jako společnost pro všechny naše zainteresované strany a obnovení našeho finančního zdraví. S posunem ve výrobní strategii se Ebusco zaměří na inženýrství svých produktů a vlastní výrobu casco, přičemž montážní činnosti zadá zkušeným smluvním výrobcům. Plně se soustředím na realizaci Plánu obratu. Věřím, že s tímto přístupem, našimi osvědčenými produkty a podporou našich akcionářů a kapitálových trhů má Ebusco dobrou pozici, aby uspokojilo přetrvávající vysokou poptávku po elektrických autobusech na evropském trhu.“

Zdroj Ebusco