Dynafleet - nová generace telematiky od Volvo Trucks.

Nová generace webového systému společnosti Volvo, Dynafleet, umožňuje detailně monitorovat nejen spotřebu paliva každého vozidla, ale i dopad jeho jízdy na životní prostředí.
Nová generace webového systému společnosti Volvo, Dynafleet, umožňuje detailně monitorovat nejen spotřebu paliva každého vozidla, ale i dopad jeho jízdy na životní prostředí.
“Dynafleet je neustále vyvíjen ve spolupráci s našimi zákazníky. Rekordní ceny paliva, nárůst dopravy a zájem o životní prostředí jsou hlavním motorem tohoto vývoje. Nejnovější software v jednotkách Dynafleet nám umožnil poskytnout zákazníkům podrobnější reporty o stylu jízdy řidiče, spotřebě a dopadu jízdy na životní prostředí. Tyto informace jsou cenné nejen při každodenní práci, ale např. i při školení řidičů v ekonomicky a ekologicky příznivém stylu jízdy,” říká Per-Anders Grősfjeld z Volvo Trucks. “

Dopravním společnostem jsou nyní mimo jiné dostupné podrobné reporty spotřeby každého řidiče i vozidla v různých podmínkách provozu. K dalším novým prvkům patří možnost zjistit množství spotřebované močoviny, počet zastavení a brzdění, průměrnou rychlost a zatížení vozidla. V ekologickém reportu je jasně vidět, jakým způsobem jsou ovlivněny emise vozidla (kvalitou použitého paliva, spotřebou vozidla, dostatkem močoviny). Navíc pokud např. poklesne hladina močoviny pod stanovenou mez, dispečer je automaticky upozorněn. Toto vše umožňuje společnostem mít svá vozidla stále pod kontrolou.

Nová verze Dynafleet přichází s možností zálohování dat z karet řidičů pro digitální tachograf. Pomocí funkce „Stažení dat řidiče“ může každý řidič jednoduše nahrát data ze své karty do přepravní firmy, pro kterou pracuje z pohodlí své kabiny, a to ať je kdekoliv. Tento proces je velice jednoduchý: stačí vyndat kartu z digitálního tachografu a vložit ji do čtečky karet, která je připojena k jednotce Dynafleet. Data jsou pak automaticky nahrána na server společnosti Volvo, na kterém jsou bezpečně uložena a odkud si je může majitel vozového parku kdykoliv stáhnout a následně např. zálohovat v dalších kancelářských systémech.

Volvo bylo prvním výrobcem nákladních vozidel na trhu, který nabídl tento druh systému. Systém Dynafleet byl představen v roce 1994 a od té doby se ho prodalo 36.000 kusů. Dnešní online verze, Dynafleet Online, má kolem 10.500 zákazníků.

Nové funkce systému
  • Nové reporty zahrnující přehled nad dopadem na životní prostředí, spotřebou paliva a močoviny
  • Možnost stahování a zálohování dat z karet řidičů (doplňková služba pro zákazníky s balíčkem Dynafleet Operate)
  • Možnost bezpečnostní asistence přes společnost Securitas
Zástupce Volvo Bus Corporation v České republice Radko Manda BUSportálu potvrdil, že nabídka platí i pro autobusy.
TZ Volvo Truck 26. července 2008

Dynafleet - nová generace telematiky od Volvo Trucks.