Dopravnímu podniku hlavního města Prahy se podařilo zajistit novou dohodu se Škodou Transportation. Ta spočívá například v rozložení dodávek moderních nízkopodlažních tramvají ForCity na delší časové období. DPP tak vynaloží na nákup nových tramvají ForCity v roce 2012 asi o 1,2 miliardy korun méně. Škoda Transportation i pražský dopravce vnímají vzájemnou dohodu jako posílení partnerských vztahů.

Nová dohoda se Škodou Transportation spočívá v optimalizaci dodávek moderních nízkopodlažních tramvají ForCity. Z původních osmadvaceti souprav dostane Dopravní podnik do konce roku 2012 pouze jedenáct tříčlánkových vozidel ForCity. Celkem jich tak bude mít na konci roku jednašedesát. Dodávka zbylých sedmnácti tramvají 15T bude přesunuta na rok 2018.

Pražský Dopravní podnik je pro plzeňského výrobce kolejových vozidel jedním z nejvýznamnějších zákazníků a Škoda Transportation se tak snažila svému partnerovi vyjít maximálně vstříc.

Dalším významným bodem v dohodě mezi oběma společnostmi je prodloužení záruky na části tramvají ForCity o 12 měsíců. Tato klauzule se vztahuje na dodávku všech vozů 15T od začátku kontraktu v lednu 2011 do konce roku 2012. Celkem se to bude týkat jednašedesáti vozidel ForCity. Nově tak bude mít každá z těchto tramvají záruční dobu 43 měsíců, což by mělo Dopravnímu podniku přinést finanční úsporu mezi deseti a patnácti miliony korun.
Plně nízkopodlažní tramvaje 15T ForCity v průběhu příštích šesti let výrazně zkvalitní pražskou hromadnou dopravu. Nejenže jsou daleko tišší, než starší modely, ale zároveň nabízejí díky prostornému interiéru mnohem větší komfort pro cestující. Tramvaj ForCity pražskému Dopravnímu podniku navíc snižuje náklady na provoz i díky rekuperaci energie. To znamená, že vrací část elektřiny do sítě. Tímto způsobem ušetří až třetinu nákladů na energii. Škoda Transportation zatím dodala do Prahy 56 moderních tříčlánkových tramvají 15T ForCity z plánovaných 250.
Z TZ ŠKODA TRANSPORTATION a.s.
(Jedná se o společné prohlášení společnosti Škoda Transportation a Dopravního podniku hlavního města Prahy k vzájemné dohodě o dodávkách tramvají 15T ForCity a prodloužení záruky u některých vozidel tohoto typu.)