Dopravní podnik v Drážďanech elektrifikuje jednu z páteřních linek
Mercedes-Benz eCitaro G s plně elektrickým pohonem pro Dresdner Verkehrsbetriebe, 4 x 126 kW elektrický nábojový motor na středové a zadní nápravě, 5 akumulátorových sad, 64,5 kWh na jeden. Foto DVB

Dresdner Verkehrsbetriebe v hlavním městě Saska zařazují na lince 68 do provozu kloubová Mercedes-Benz eCitaro G.
Reklama
Dresdner Verkehrsbetriebe v hlavním městě Saska zařazují na lince 68 do provozu kloubová Mercedes-Benz eCitaro G.
Městská autobusová linka 68 provozovaná společností Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) je jednou z páteřních linek v saském hlavním městě, vede centrem a je velmi frekventovaná. Nyní se stává plně eletrifikovanou.

22,3 km dlouhá trasa 68 vede z Goppeln do Niederwartha přes centrum Drážďan. Trasa se vyznačuje řadou velkých převýšení. Pro zlepšení kvality ovzduší budou na trase nasazena elektrické autobusy Citaro. Zpočátku v prázdninovém jízdním jedenáct kloubových autobusů eCitaro G. Později bude v pracovní dny v provozu až 16 eCitaro. Další dva sólo eCitara bude Dresdner Verkehrsbetriebe využívat na trase 81 na okraji města a propojí drážďanský Neustadt s důležitými obchodními lokalitami na severu, tato trasa má ještě náročnější  topografii.

Celkem si Dresdner Verkehrbetriebe objednalo 18 autobusů eCitaro G a dva standardní eCitara. Znamená to elektrifikaci přibližně 15 procent autobusového parku DVB. Od června procházejí dodaná vozidla intenzivním testováním a najela více než 20 000 kilometrů. Autobusy se v noci nabíjejí v depu a během dne na konečné linky pomocí pantografu.

Kloubové autobusy DVB pro 157 cestujících mají čyři dveře s varovnými červeně blikajícími světelnými pásy a klasickým bručákem, řidič může sledovat dveře v zadním prostoru pomocí kamer, které jsou také v interiéru. Cestující sedí na sedadlech City Star Eco s látkovými potahy. Dvě speciální plochy nabízejí prostor pro invalidní vozíky nebo kočárky. Vnitřní strana bočních stěn vozů je obložena plstí. K poskytování informací slouží dva elektronické panely a ve vozech je Wi-Fi. Řidiče chrání dveře s přepážkou a pro vyšší bezpečnost jsou vozidla vybavena asistentem zatáčení Sideguard Assist a Preventive Brake Assist.

Dresdner Verkehrsbetriebe přepraví každý den více než 500 000 cestujících. Přibližně třetina z nich využívá na 29 linkách autobusy. Vozový park tvoří přibližně 150 vozidel. Daimler Buses dodává dopravnímu podniku od roku 1990. 250. autobus s hvězdou byl předán v květnu 2022.