Přeprava bicyklů bude letos od 1. července opět povolena v každém vozidle městské hromadné dopravy na všech linkách s výjimkou linky 0.
Reklama
Přeprava bicyklů bude letos od 1. července opět povolena v každém vozidle městské hromadné dopravy na všech linkách s výjimkou linky 0.
Dosud tuto službu poskytuje Dopravní podnik města Hradce Králové výhradně o víkendech. Vedení podniku se tak rozhodlo po dobrých zkušenostech v předchozích dvou letech. Například ve dvou prázdninových měsících prvního roku praktikování této služby, tedy roku 2005, vozidla MHD přepravila na 600 jízdních kol.
Jízdní kolo se přepravuje jako spoluzavazadlo za podmínek obdobných pro přepravu dětských kočárků, jen s vědomím řidiče a dveřmi označenými symbolem kočárku. Ze smluvních přepravních podmínek přitom dále plyne, že přepravovaný bicykl nesmí být jiným cestujícím na obtíž ani ohrožovat bezpečnost a plynulost přepravy. Pro kola bude lze využít plošiny určené k přepravě dětských kočárků, když předtím na zastávce dá zájemce o přepravu jízdního kola řidiči toto svoje přání obvyklým způsobem jako v případě ohlášení kočárku na vědomí. Běžně je možné v jednom vozidle přepravovat pouze jedno jízdní kolo, nicméně o konečném počtu může rozhodnout řidič vozu. Přeprava jízdních kol v prostředcích městské hromadné dopravy je bezplatná.
TZ Dopravní podnik města Hradce Králové, Karel BRODSKÝ