Dopravní podnik města Hradce Králové odhalí své zákulisí v rámci DOD 5.10.2013

Současná i historická technika, zázemí, terminál. Slavnostní křest a autogramiáda publikace Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2013.
Současná i historická technika, zázemí, terminál. Slavnostní křest a autogramiáda publikace Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2013.
Hradec Králové, 24. září 2013 - Nahlédnout pod kapoty autobusů a trolejbusů nebo elektrobusu a vůbec pod pokličku celé MHD mohou zájemci při dni otevřených dveří Dopravního podniku města Hradce Králové 5. října od 9 do 14 hodin. Po pěti letech se návštěvníkům opět otevře areál v Pouchovské ulici i zázemí terminálu hromadné dopravy, tentokrát u příležitosti 85. výročí založení zdejší městské hromadné dopravy.

Den otevřených dveří se však neomezí jen na pouhé zpřístupnění podniku, ale připraven je bohatý program pro všechny věkové kategorie. K vidění bude nejmodernější technika a nejnovější vozy MHD, stejně tak jako odlesk historie. Tu budou reprezentovat historická vozidla, která budou zdarma vozit cestující mezi areálem dopravního podniku v Pouchovské ulici a terminálem hromadné dopravy. Historii a současnost v jednom pak mohou zájemci zhlédnout při křtu nově vydané knihy o královéhradecké městské hromadné dopravě.

„Vstup na akci je zdarma – bezplatně se cestující svezou i na mimořádné lince mezi areálem podniku v Pouchovské ulici 153 a terminálem hromadné dopravy,“ zve návštěvníky ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Obě místa propojí mimořádná linka, na které pojedou historická vozidla označená 85 – Den otevřených dveří (odjezd z THD: nástupiště D1). Dopravu zajistí autobusová legenda autokar ŠKODA 706 RTO LUX nebo autobus ŠKODA 706 RTO MTZ a trolejbus Škoda 9 Tr HT28 či KAROSA B 732.1654. V Pouchovské ulici čeká nejen fandy veřejné dopravy prohlídka celého areálu včetně nového centrálního dispečinku, zázemí řidičů a učeben autoškoly. Představeny budou všechny typy aktuálně provozovaných vozidel MHD včetně úplné novinky - elektrobusu SOR EBN 9.5 a vozidla dílenská. „Samozřejmostí bude i oblíbený průjezd autobusů MHD s návštěvníky myčkou a prohlídka dílen a dalších prostor servisního a technického zázemí společnosti,“ dodává vedoucí marketingu Dopravního podniku města Hradec Králové František Meduna.

V rámci doprovodného programu se v 11 hodin uskuteční i slavnostní křest a autogramiáda ojedinělé publikace Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2013. Autorka Helena Rezková se spoluautory poprvé uceleně a s novým pohledem zmapovala pozoruhodnou historii a současnost MHD v Hradci Králové. Kniha byla vydána v nákladu 1 500 ks s rozsahem 272 stran a obsahuje 890 fotografií. Zájemci si budou moci knihu přímo na místě i zakoupit za zvýhodněnou cenu a od 8. října pak bude k dispozici v síti královéhradeckých knihkupectví.

Po celou dobu konání akce mohou získat v Zákaznickém centru v Pouchovské ulici noví zákazníci městskou a volnou kartu za zvýhodněnou cenu. Na Terminálu hromadné dopravy si bude možné prohlédnout i originální dispečerské pracoviště „koule“. O dalším programu a podrobnostech akce, která se koná za každého počasí, bude veřejnost informována průběžně na http://www.dpmhk.cz.

Z TZ Dopravního podniku města Hradce Králové

Dopravní podnik města Hradce Králové odhalí své zákulisí v rámci DOD 5.10.2013
Elektrobus SOR EBN 9.5 Foto SOR
Dopravní podnik města Hradce Králové odhalí své zákulisí v rámci DOD 5.10.2013