Dopravní podnik Bratislava koupí 240 kloubových autobusů
Poslední velký nákup kloubových autobusů proběhl v Bratislavě v květnu 2021, kdy Dopravní podnik Bratislava uzavřel smlouvu na nákup 70 autobusů Otokar Kent C. Foto DPB

Po nedávné dodávce nových trolejbusů a tramvají vyhlašuje dvě veřejné zakázky zaměřené na kloubové autobusy. Výsledkem budou rámcové dohody na výrobu dieselových a plynových třínápravových autobusů.

Po nedávné dodávce nových trolejbusů a tramvají vyhlašuje dvě veřejné zakázky zaměřené na kloubové autobusy. Výsledkem budou rámcové dohody na výrobu dieselových a plynových třínápravových autobusů.

Předmětem veřejných zakázek je vyrobení, dodání a schválení pro provoz 110 kusů nových nízkopodlažních kloubových autobusů na dieselový pohon a 130 kusů nových nízkopodlažních kloubových autobusů na CNG pohon. Nové kloubové třínápravové autobusy s minimální kapacitou 130 cestujících a délkou do 18,8 metru do budoucna přispějí ke zvýšení kvality cestování. Podrobnosti 14. října zatím nebyly zveřejněny.

Rámcové dohody umožní dopravnímu podniku v závislosti na možnostech financování nákup nových vozidel na základě objednávek. Předpokládaná hodnota zakázky na 110 kloubových autobusů na dieselový pohon je 48,620 milionu EUR a na 130 kloubových autobusů na CNG 64,870 milionu EUR. DPB plánuje financovat nákup nových autobusů z více zdrojů, včetně fondů EU, státního rozpočtu, rozpočtu Hlavního města SR Bratislavy a vlastních zdrojů. V případě, že se nepodaří zajistit dostatečné financování, si DPB vyhrazuje právo zadávání veřejných zakázek zrušit.

DPB soutěžil dodavatele kloubových autobusů v podobném rozsahu před dvěma lety. V září 2022 měl zájem nakoupit 150 ks autobusů s pohonem na CNG a 100 s dieselovým. Čtyřleté rámcové smlouvy mu měli umožnit podle finančních možností objednávat autobusy až do roku 2027. Dopravní podnik ale žádnou ze smluv neuzavřel a v roce 2024 obě soutěže zrušil "z důvodu změny potřeb".

V minulém výběrovém řízení se soutěže na dieselové kloubové autobusy zúčastnili Solaris Bus & Coach, Corex (prodejce Iveco Bus), Otokar Otomotiv a SOR Libchavy. O zakázku na autobusy s pohonem na CNG Solaris Bus & Coach a Corex. Předpokládaná hodnota zakázky na dodání autobusů s pohonem na CNG činila 52,5 milionu EUR a hodnota soutěže na autobusy s dieselovým pohonem 33 milionů EUR.

V Bratislavě uvedli do provozu nové kloubové autobusy naposledy v roce 2022. DBP uzavřel v květnu 2021 rámcovou smlouvu s Otokar Otomotiv na nákup 70 vozidel. Tendru se v roce 2019 zúčastnily také SOR Libchavy, Solaris a Mercedes-Benz. Otokar dodal třínápravové vozy Kent C za cenu 254 950 eur. Šlo o největší a zároveň nejvýhodnějí nákup kloubových autobusů v posledních letech.

V současné době jezdí všechny kloubové autobusy na naftu. Nejstarší vozy SOR a Mercedes-Benz mají přibližně 14 let. Nové vozy mají zlepšit komfort cestování a budou plnit aktuální ekologické normy.