Dopravní noviny 8/2009: Šampioni i diváci jezdili elektrobusy Irisbus

Projekt optimální mobility při Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Val d’Isère.
Projekt optimální mobility při Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Val d’Isère.
Dopravní noviny 8/2009: Doprava a ekologie
Celý materiál Luboše Spálovského naleznete v čísle 8/2009 Dopravních novin a v nejbližší době také na www.dnoviny.cz
Šampioni i diváci jezdili ve Val d’Isère elektrobusy Irisbus (část)
Před pořadateli minulý týden skončeného Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve francouzském Val d’Isère stál nezáviděníhodný úkol – skloubit bezchybnou organizaci, dopravu tisíců návštěvníků a přísné požadavky ochrany životního prostředí. Aby dostáli slibu, který při předložení kandidatury v roce 2005 složila francouzská lyžařská legenda Jean-Claude Killy, museli během šampionátu vytvořit mimořádně výkonný a výjimečně ekologický systém veřejné dopravy. Spojili přitom síly s lídrem francouzského trhu, autobusovou divizí italského koncernu Iveco, Irisbus, jejíž elektrické autobusy v projektu hrály klíčovou roli.

Už při své kandidatuře v roce 2005 se jedno z nejkrásnějších lyžařských středisek světa – Val d’Isère v chráněné oblasti Vanoise ve francouzských savojských Alpách – zavázalo, že ukáže, jak lze i akci podobného rozsahu uspořádat tak, aby byla skutečně „zelená“. „Chci, aby to bylo mistrovství, které se bude lidem líbit, bez aut a bez negativních dopadů na životní prostředí,“ řekl tehdy Jean-Claude Killy před Mezinárodním olympijským výborem.

Jeho slovo stačilo, aby region Rhône-Alpes, Savojsko i město Val d’Isère a jejich provozovatelé veřejné dopravy (SNCF, Transdev a Société des Téléphériques de Val d’Isère) ve spolupráci s organizačním výborem šampionátu zpracovali a významně finančně podpořili podrobný plán koordinované veřejné dopravy s maximálním vyloučením provozu osobních vozidel během čtrnácti dní vrcholné sportovní akce. Spolu s dalšími opatřeními, jako třeba komplexním systémem nakládání s odpady, díky tomu mistrovství jako první akce svého druhu získalo i certifikát environmentálního managementu ISO 14 001.

Cílem projektu bylo během necelých čtrnácti dní šampionátů zajistit optimální mobilitu a velmi jednoduchý přístup až přímo do dějiště mistrovství pro všechny účastníky – pořadatele a zaměstnance, diváky i běžné turisty. Celkem 72 závodů mělo v průběhu šampionátu podle odhadů zhlédnout na dvě stě tisíc návštěvníků a tomu se muselo přizpůsobit zajištění dopravy. Plán musel zahrnovat nejen příjezd do Val d’Isère a pohyb přímo v dějišti mistrovství, ale i návaznou dopravu v celém okolním údolí Haute Tarentaise.

Bez osobních vozidel

Přímo do Val d’Isère, jehož centrum se ve dnech 2. až 15. února proměnilo v pěší zónu, byl během šampionátu prakticky zakázán vjezd osobních vozidel. Ti, kdo nevyužili zvýhodněné nabídky železniční dopravy a návazných linek Transdev, museli auto nechat na spádových parkovištích na kraji střediska. Jejich nespokojenost netrvala dlouho – během několika minut je vyzvedl autobus Irisbus Iveco s logem šampionátu na jedné ze tří linek, které spojovaly všechna důležitá místa ve Val d’Isère a okolí. Irisbus Iveco jako technický partner akce poskytl pro tento účel provozovateli vleků ve Val d’Isère – společnosti STVI, která zajišťovala provoz kyvadlových autobusových spojů přímo na místě – čtyři vozidla s nulovými emisemi – devatenáctimístný minibus Iveco Daily a tři 48místné minibusy Europolis na elektrický pohon v barvách a s logem mistrovství.

Nulové emise

Všechna čtyři vozidla byla určena výhradně na kyvadlový provoz kolem centra letoviska, protože díky elektrickému pohonu vydávají skutečně nulové emise. Europolis s délkou 7,4 metru má díky mimořádně lehkým a méně objemným bateriím plochou podlahu. Nabízí dojezd kolem 80 kilometrů, což stačilo na celodenní obsluhu jedné linky. Irisbus jej v rámci své nabídky vozidel s nulovými emisemi CO2 vyvinul v roce 2004. Model je již v běžném provozu například v Lyonu a Sorrentu, zanedlouho by měl začít jezdit i v Neapoli. Další součást programu a letošní novinka – minibus Daily pro devatenáct cestujících – může v městském provozu na jedno nabití dojet 100 kilometrů.

(spa)

Dopravní noviny 8/2009: Šampioni i diváci jezdili elektrobusy Irisbus
Autobusy Europolis se vyrábějí ve variantách diesel, CNG, Hybrid a elektrobus.