Dopravní akce v září v Brně:
Technické muzeum v Brně provozuje velmi atraktivní soupravu Škoda 706 RO s vlekem Karosa B 40. Z Dopraváckého víkendu v Jablonci.

Historické autobusy TMB ve Slupi a v Těšanech. Komentované prohlídky centrálního dispečinku IDS JMK a zázemí a střechy ústředního autobusového nádraží Zvonařka a Den otevřených dveří v trolejbusové vozovně Brno – Komín.
Historické autobusy TMB ve Slupi a v Těšanech. Komentované prohlídky centrálního dispečinku IDS JMK a zázemí a střechy ústředního autobusového nádraží Zvonařka a Den otevřených dveří v trolejbusové vozovně Brno – Komín.
Letošní září bude opět bohaté na akce s dopravní tematikou. Přinášíme základní přehled těch, které se uskuteční v Brně a jeho okolí.

V sobotu 8.9.2012 se konají od 10 do 19 hodin ve Slupi Slavnosti chleba. Čtenáře BUSportálu jistě kromě dobrého jídla a možnosti návštěvy vodního mlýna, který letos oslaví své 500. výročí, zaujmou předváděcí jízdy historických autobusů z depozitáře Technického muzea v Brně.

Stejné autobusy vyjedou i o týden později v sobotu 15.9.2012, tentokrát do Těšan, kde se bude od 9 do 17 hodin konat soutěž Mladý těšanský kovář. Technické muzeum v Brně zajistí pro návštěvníky akce dopravu historickým autobusem zdarma na trase Brno - Těšany. V 9:00 hod vyjede od budovy Technického muzea v Brně, přistoupit bude možné také na zastávkách MHD a to v Brně-Židenicích (9:15) - zastávka Stará osada a Tuřany náměstí (9:30). V 16:00 hod se vrací autobus zpět do Brna od Kovárny v Těšanech po stejné trase až k budově muzea. Vychutnat jízdu historickým autobusem bude možné také přímo v Těšanech během okružní jízdy Těšany – Borkovany se zastávkou v Muzeu kraslic. Plánovaný odjezd v 13:00 hod – nástup před restaurací Maryša. V místě pak bude kromě historických autobusů k vidění také hasičská technika a historická vozidla ze soukromých sbírek

Informace o obou akcích naleznete na www.technicalmuseum.cz
Na uvedené akce navazuje Evropský týden mobility (16. – 22. září). Z událostí konaných při této příležitosti vybíráme:
  • Komentovanou prohlídku centrálního dispečinku IDS JMK, kterou pořádá koordinátor regionální dopravy KORDIS JMK v pondělí 17.9.2012 od 15:30
  • Komentovanou prohlídku zázemí a střechy ústředního autobusového nádraží Zvonařka, kterou provádí stejný pořadatel, tentokrát ve čtvrtek 20.9.2012 opět od 15:30
  • Den otevřených dveří v trolejbusové vozovně Brno – Komín, který se uskuteční v rámci 3. Evropského dne trolejbusů v sobotu 22.9.2012 od 10 do 16 hodin. Pořadatelem je Dopravní podnik města Brna.
Jan Havíř

Třetí Evropský trolejbusový den 22. září ...

Dopravní akce v září v Brně: