Dopravci netrpělivě očekávají snížení spotřební daně

1. června dochází na čtyři měsíce ke snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 Kč. Česmad bude usilovat o její snížení nastálo.
Reklama
1. června dochází na čtyři měsíce ke snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 Kč. Česmad bude usilovat o její snížení nastálo.
V současných vysokých cenách sice částka 1,50 Kč nevypadá nijak zásadně, Česká republika se však tímto snížením dostane u nafty k minimu stanovenému Evropskou unií a podpoří konkurenceschopnost našich dopravců. Podmínkou samozřejmě je, aby snížení daně promítli co nejrychleji do konečných cen prodejci a distributoři, čemuž by měly pomoci vládou avizované kontroly marží. Nepochybně pohyby cen na totemech čerpacích stanic budou od zítřka nejen pod pozorným dohledem státu, ale všech motoristů a automobilových dopravců zvláště.

ČESMAD BOHEMIA, který o snížení daně usiloval, bude nadále jednat s vládou o  prodloužení tohoto opatření u nafty nastálo. Generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř snahu o prodloužení platnosti snížení daně nastálo zdůvodňuje: „Čeští autodopravci jsou pod tvrdým konkurenčním tlakem dopravců ze zahraničí, kteří již delší dobu těží z nižších domácích cen nafty. Tímto by se konkurenční prostředí mělo narovnat, což ve výsledku přinese finanční benefit i státu. České firmy, které na daních za jeden kamion odvádí ročně okolo 800 tisíc korun, nebudou nahrazeny cizími dopravci platícími pouze mýtné poplatky. Více peněz do státního rozpočtu přinesou tranzitující kamiony a zřejmě i tankovací turistika. V neposlední řadě tuto 1,50 Kč spotřební daně nahrazuje vyšší výběr DPH, neboť na něm stát nyní vybírá o 3 Kč na litru více než před krizí.“