Dopravák 20/2011: Z jednání valné hromady ADSSF v Rožnově pod Radhoštěm:

Kvůli vyšší sazbě DPH a drahé naftě si cestující v autobusech připlatí.
Kvůli vyšší sazbě DPH a drahé naftě si cestující v autobusech připlatí.
Hotel Relax v Rožnově pod Radhoštěm hostil ve dnech 6. a 7. prosince 2011 účastníky valné hromady Asociace dopravních, spedičních a servisních firem Čech, Moravy a Slezska. Pracovní jednání tohoto významného uskupení v silniční dopravě bylo posledním v letošním roce, což se odrazilo v jeho obsáhlém programu. Ten byl kromě aktuální problematiky zaměřen především na výhledy a podmínky pro podnikání v jednotlivých dopravních oborech v nastávajícím roce 2012. Zasedání se jako hosté zúčastnili výkonný ředitel Svazu dopravy ČR Petr Kašík a prezident partnerské středočeské ADSSS František Neterda.

Úvodní část jednání valné hromady patřila už tradičně aktuálním informacím o vývoji situace v ekonomice a v dopravě, jejichž součástí byly mj. závěry ze zasedání představenstva a dozorčí rady Svazu dopravy ČR, Dopravní komise RHSD ČR i pracovního týmu tripartity pro dopravu a dopravní infrastrukturu. A to s důrazem na priority a financování dopravní infrastruktury, zabezpečení financování a očekávaný stav veřejné dopravy, vývoj v oblasti slev ve veřejné dopravě i vývoj v oblasti přípravy aplikace množstevních slev mýtného po 1. lednu 2012.

Značný časový prostor byl pak věnován podrobnému seznámení s tzv. „Metodikou pro kraje“, kterou zpracovalo ministerstvo dopravy na základě opakovaných požadavků dopravních svazů a asociací. Dokument nazvaný Uplatňování legislativních norem v oblasti výběru dopravce pro zabezpečení dopravní obslužnosti veřejnými službami v přepravě cestujících popisuje klíčové postupy a procesy směřující k uzavírání smluv o veřejných službách v přepravě cestujících. Objednavatelům veřejných služeb a dopravcům by měl poskytnout základní informace o postupech při zajišťování dopravní obslužnosti, které vyplývají z aktuálně platných právních předpisů. Jednotlivé kapitoly se tak týkají přehledu příslušných právních norem a pravidel pro jejich uplatnění, vymezení veřejných služeb v přepravě cestujících, způsobům zadávání veřejných služeb, postupu objednavatele v případě nabídkového řízení (zveřejnění v Úředním věstníkuEU, oznámení o zahájení nabídkového řízení, zadávací lhůta, oznámení o výběru nabídky), postupu objednavatele v případě přímého zadání, kompenzací, změn smlouvy, uzavření smlouvy na veřejné služby zasahující na území více krajů, kontroly uzavírání a plnění smlouvy či dalších povinností objednavatele v oblasti zveřejňování informací o veřejných službách. Připomínky k navrhované metodice mohou členské firmy poslat do 5. 1. 2012 a ty poté budou souhrnně postoupeny MD ČR.

Obdobně byla velká pozornost věnována návrhu Cenového výměru 01/2012 Ministerstva financí ČR, v němž jsou pro příští rok navrhovány změny ve dvou okruzích: regulace maximální ceny za použití železniční dopravní cesty a věcně usměrňovaná cena jízdného ve veřejné osobní dopravě (např. v okruhu silniční linkové dopravy se navrhuje upravit tabulka sloužící jako základna pro propočet maximální ceny jízdného tak, aby umožnila dopravcům reflektovat nárůst cen vstupů a současně navýšení sazby DPH na jejich služby).

V rámci projednávání problematiky dopravní obslužnosti poté přítomní zástupci autobusových společností přednesli své konkrétní poznatky k očekávané strategii, rozsahu a financování veřejné dopravy v jednotlivých krajích po Novém roce. Jak z diskuze vyplynulo, v některých případech sice dojde ze strany krajů k určitému navýšení dotací na dopravu v závazku veřejné služby, to však v plné míře nepokryje 4% zvýšení sazby DPH a další rostoucí náklady v důsledku vysokých cen PHM a ostatních vstupů. Proto lze očekávat v autobusové dopravě plošné zvýšení cen jízdného.

Ani pro nákladní dopravu není výhled pro rok 2012 příliš příznivý, a to především v důsledku očekávaného propadu ekonomiky. Navíc dopravci nemohou nejméně v 1. pololetí příštího roku počítat se zavedením slev na mýtném, protože návrh ČESMADu BOHEMIA nebyl hospodářským výborem Poslanecké sněmovny schválen a bylo doporučeno, aby byl předložen společně s právním předpisem o rychlostním vážení.

Další z projednávaných oblastí bylo mimo jiné učňovské školství. Za alarmující je třeba považovat závěry Sektorové rady pro dopravu, podle nichž absolventi škol dopravních oborů vstupující do praxe v dopravě nejsou schopni v dostatečném počtu a kvalitě nahrazovat přirozený úbytek lidských zdrojů v důsledku odchodů do důchodů. Legislativa v kvalifikačních požadavcích neodpovídá současné situaci v dopravě a neakceptuje možnosti vyplývající např. ze zákona 179/2006 o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. V neposlední řadě pro uplatnění nezaměstnaných v dopravě nejsou vytvořeny dostatečné možnosti v oblasti rekvalifikačních programů.

Valná hromada ADSSF na svém zasedání rovněž projednala a schválila hospodaření asociace v letošním roce a návrh jejího rozpočtu na rok 2012. S cílem snížit náklady na vydávání novin Dopravák pak odsouhlasila změnu jeho periodicity na měsíčník – v roce 2012 tak vyjde pouze 11 čísel oproti současným dvaceti.

Dopravák 20/2011: Text + foto: Jarmila Chromá