Do litevského Vilniusu dodá trolejbusy ŠKODA GROUP nebo SOLARIS
Ve Vilniusu jezdí 252 trolejbusů na 17 trasách. Foto VTT

Společnost Vilniaus vieasis transportas (VVT) obdržela ve výběrovém řízení na 91 bateriových trolejbusů nabídky od dvou uchazečů. O vítězi rozhodne v následujících týdnech.

Společnost Vilniaus vieasis transportas (VVT) obdržela ve výběrovém řízení na 91 bateriových trolejbusů nabídky od dvou uchazečů. O vítězi rozhodne v následujících týdnech.

Magistrát hlavního města Litvy schválil vloni projekt nákupu 159 bateriových trolejbusů za 92,4 milionu eur. První výběrové řízení na dodavatele 91 dvounápravových vozidel vyhlásila VTT na konci roku 2022, další etapu na  nákup 68 třínápravových trolejbus zahájí v roce 2023. Do roku 2026 to bude znamenat 159 nových vozidel.

Podle VTT podali nabídky dva výrobci: "Češi nabídli trolejbusy Škoda, Poláci Solaris". Ještě před výběrovým řízením VTT oslovila další potenciální výrobce, Vanhool, Hess, Iveco, Dancer, Yutong, SOR a další.

Hlavní cíle zadávání zakázek – transparentnost a konkurence mezi účastníky – jsou plně zajištěny. Nabídky jsou v současné době zkoumány a vyhodnocovány. Porovnali jsme ceny s jinými nedávnými nákupy trolejbusů v jiných zemích - obdržené nabídky jsou konkurenceschopné a odpovídají tržní ceně. Vítěz bude posuzován nejen podle předložené ceny, ale také podle deseti let provozu a nákladů na údržbu trolejbusů včetně elektřiny a oprav. Vítěze plánujeme určit během několika týdnů,“ řekl Darius Aleknavičius, generální ředitel VTT.

S financováním pomůže Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) částkou až 38,23 milionu eur, 10 milionů půjde z Programu pro změnu klimatu.

Trolejbusy vybralo město jako jednu z nejudržitelnějších forem veřejné dopravy s nejnižší spotřebou energie na cestujícího na kilometr. Po realizaci projektu bude mít Vilnius větší flexibilitu při optimalizaci a rozšiřování trolejbusových tras, což by mělo zvýšit dostupnost služeb veřejné dopravy ve městě a jeho předměstích.

Plánujeme, že s novými trolejbusy budeme moci ujet ročně dvakrát tolik kilometrů než se starými vozidly, zhruba o 10 procent. Nepochybujeme, že tento projekt zajistí vyšší úroveň kvality služeb, menší znečištění a efektivnější práci“, uvedl generální ředitel VVT.

Podle podmínek zakázky dorazí trolejbusy do Vilniusu ve třech dodávkách, 20, 35 a 36 kusů. Celková cena trolejbusů s dodávkou bude jasná po skončení výběrového řízení, částka ale nepřesáhne 48 milionů eur.

VTT je největším dopravcem veřejné dopravy ve Vilniusu, obsluhuje 76 ze 105 linek ve městě a provozuje 657 vozidel. 17 linek je trolejbusových. V trolejbusovém parku má 252 trolejbusů, což je 38 %. Do roku 2020 byl obnoven vozový park trolejbusů o celkem 41 nových vozidel.