Do libereckých ulic se vrátily plynové autobusy
Liberec je městem, kde jezdí CNG autobusy TEDOM.

po téměř šestitýdenní přestávce, kdy byl poškozen stojan plnicí stanice na stlačený zemní plyn CNG. V budoucnu by po městě mělo jezdit 14 autobusů CNG.
po téměř šestitýdenní přestávce, kdy byl poškozen stojan plnicí stanice na stlačený zemní plyn CNG. V budoucnu by po městě mělo jezdit 14 autobusů CNG.
(čtk) LIBEREC - Do ulic stotisícového Liberce se po téměř šestitýdenní přestávce znovu vrátily plynové autobusy, sdělil vedoucí autobusové dopravy ČSAD Liberec Martin Oumrt. Pětice vozů s plynovým pohonem, kterou podnik na městských linkách provozuje, musela zůstat v minulých týdnech v garážích, protože jeden z vozů při kolizi poškodil stojan plnicí stanice na stlačený zemní plyn v areálu podniku.

Na trasu podle Oumrta mohly po několikatýdenní pauze znovu vyjet také další tři plynové autobusy, které ČSAD využívá na příměstských trasách, hlavně při svozu pracovníků do Průmyslové zóny Liberec - Jih.

Podle Oumrta počítá ČSAD Liberec s tím, že na městské linky letos nakoupí další dva plynové autobusy, zatím je má jen zapůjčené na testování. V budoucnu by po městě mělo podobných autobusů jezdit 14. Vozy s plynovými motory by pak mohly tvořit téměř pětinu vozového parku podniku, který čítá zhruba 100 autobusů.

Důvodem rostoucího zájmu o plynový pohon jsou především nižší náklady na pohonné hmoty. "Náklady na pořízení nového vozu s plynovým pohonem jsou sice vyšší, vyrovnává je ale vyšší dotace, kterou na ně poskytuje stát," řekl Oumrt. V areálu ČSAD Liberec navíc už několik let funguje plnicí stanice na stlačený zemní plyn, kterou za 13,4 milionu korun vybudovala Severočeská plynárenská (SČP). Podnik nyní jedná o možnosti rozšířit její kapacitu.