Do Brna dorazila první nová obousměrná tramvaj od Škoda Group
Dopravní podnik představil novou obousměrnou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T v úterý 18. října v novém přestupním terminálu Nemocnice Bohunice na ulici Netroufalky. Foto DPMB

S cestujícími poprvé vyjede vůz Škoda ForCity Smart 45 T v polovině prosince. Na jaře 2023 bude na lince 8 jezdit celkem pět těchto moderních tramvají, částečně nahradí původní obousměrné tramvaje typu KT8D5.

S cestujícími poprvé vyjede vůz Škoda ForCity Smart 45 T v polovině prosince. Na jaře 2023 bude na lince 8 jezdit celkem pět těchto moderních tramvají, částečně nahradí původní obousměrné tramvaje typu KT8D5.

Až bude v polovině prosince zahájen provoz na nové tramvajové trati k univerzitnímu kampusu, vyjede na ni s cestujícími vůz Škoda ForCity Smart 45T s evidenčním číslem 1760, který vyrobila Škoda Group primárně pro Brno. Obousměrné tramvaje jsou určeny především pro linku 8, která je na obou konečných zakončena úvratí.

Cestující čeká jízda v moderních, funkčních a pohodlných vozech, které jsou obousměrné, kapacitní, klimatizované, nízkopodlažní a splňují nejnovější normy a standardy z hlediska bezpečnosti. „Podle požadavků Drážního úřadu bude tramvaj v dalších týdnech najíždět potřebné kilometry bez cestujících a budou na ní prováděny některé typové zkoušky. Následně bude ve zkušebním provozu s cestujícími. Předpokládáme, že ji do pravidelného provozu na nové trati zařadíme během prosince,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

I z toho důvodu město Brno společně s DPMB připravilo dohodu se zhotovitelem tramvajové trati ke kampusu o předčasném užívání a zkušebním provozu dalších stavebních objektů. „Jedná se především o zprovoznění samotné tratě včetně zastávek a objektů v tunelu, ale také o přístřešky, kamerový systém a obnovu okolních komunikací, což představuje asi 90 stavebních objektů a provozních souborů. Znění dohody, která pokryje roční období od 10. prosince 2022, budeme schvalovat ve středu na Radě města Brna,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nový vůz pro DPMB vyrobil český výrobce prostředků hromadné dopravy Škoda Group. V Plzni na něm jeho zaměstnanci pracovali v uplynulých 21 měsících.  „Našimi vozidly se může svézt čím dál více obyvatel České republiky, a to je pro nás ta největší odměna za dobře odvedenou práci. Cestující si mohou užívat pohodlné jízdy spolehlivými českými výrobky, které je bez obav dovezou do cíle jejich cesty. V Brně už jezdí několik našich produktů a tato dodávka tak navazuje na naši úspěšnou spolupráci. Nová „šalina“ je nejmodernějším vozidlem z naší dílny a věřím, že bude další desítky let sloužit k plné spokojenosti všech obyvatel a návštěvníků moravské metropole,“ řekl Tomáš Ignačák, Prezident regionu CZ/SK ve Škoda Group.

První tramvaj dorazila z Plzně do Brna 12. října brzy ráno, do konce roku by měla přijet ještě jedna, na zbylé tři si cestující počkají do jara 2023.