Deset zvláštních bezplatných autobusových linek s bezbariérovým přístupem

vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy pro jubilejní 10. ročník Pražské muzejní noci.
vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy pro jubilejní 10. ročník Pražské muzejní noci.
Praha, 12. září 2013 – Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) jako partner a oficiální dopravce Pražské muzejní noci již tradičně vypraví deset zvláštních bezplatných autobusových linek s bezbariérovým přístupem. V den konání akce (tj. v sobotu 14. září 2013) tyto linky odvezou návštěvníky k vybraným kulturním objektům. Zároveň také bude posílen provoz tramvajové dopravy a prodlouží se o hodinu provoz metra.

Letošní konání Pražské muzejní noci zkomplikovaly červnové povodně, kvůli kterým musela být tato oblíbená kulturní akce odložena. I přes tyto komplikace Pražská muzejní noc v náhradním termínu nabídne 38 muzeí a galerií, které návštěvníkům zpřístupní téměř 60 objektů. Prostory muzeí a galerií utichnou v neděli hodinu po půlnoci, kdy se brány kulturních stánků uzavřou a opustí je poslední kulturní nadšenci.

V pořadí již desátý ročník Pražské muzejní noci bude zahájen v sobotu 14. září 2013 v 19 hodin, autobusové linky budou jezdit již půl hodiny před tím. DPP tak návštěvníkům zajistí dopravu k 59 kulturním objektům a památkám pomocí deseti speciálních autobusových linek, které budou v provozu od 18.30 do 01.15. Autobusové linky budou všechny bezbariérové. Přeprava speciálními autobusovými linkami je pro návštěvníky Pražské muzejní noci zcela zdarma.

Centrální přestupní bod bude opět jako v loňském roce umístěn na náměstí Jana Palacha u stanice metra Staroměstská, na kterém bude končeno 9 z 10 linek. Linka č. 10 pojede ze Smíchovského nádraží. Linky jezdí i do okrajových částí Prahy a umožní tak snadnou přepravu všem Pražanům.

Ze soboty na neděli bude také výjimečně prodloužen provoz metra. Cestující se posledním metrem svezou v 01.00. Všechny noční tramvajové linky budou jezdit dle platných jízdních řádů, budou však kapacitně posíleny. Cestování metrem a pravidelnými linkami povrchové dopravy bude během Muzejní noci zpoplatněno běžným způsobem. Pro parkování mimopražských návštěvníků budou záchytná parkoviště P+R u stanic metra v provozu až do 2.00 hodin ráno. Do 01.00 hodiny ranní bude k dispozici infolinka Dopravního podniku na telefonním čísle 296 19 18 17.
Pražskou muzejní noc pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi. Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hlavního města Prahy.
Do Pražské muzejní noci se zapojuje také Muzeum MHD ve Střešovicích, které je umístěné v historickém objektu tramvajové vozovny. S ohledem na noční akci změní Muzeum MHD návštěvní dobu. V sobotu je Muzeum otevřeno od 9.00 do 17.00 v běžném režimu se vstupným, od 19.00 do 1.00 pak zdarma v rámci Pražské muzejní noci. V neděli je otevřeno od 9.00 do 17.00 (obvyklá provozní doba), vstup je ale tento den také zdarma – v rámci Dne evropského dědictví a Měsíce zdravé Šestky. Muzeum nabízí expozici, která mapuje historii hromadné dopravy v Praze. Jsou zde k vidění více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších zajímavých exponátů. Nejnovějším přírůstkem Muzea je tramvaj Tatra KT8D5 z roku 1990, která se stala součástí sbírky v květnu 2013.

Více na www.dpp.cz