Debut nové verze elektrického Solaris Urbino 12
Modulární hnací ústrojí nového Solaris Urbino 12 electric umožnilo odstranit věž motoru a efektivněji uspořádat všechny komponenty na střeše a také vylepšit prostor pro cestující. Vznikl prostor pro 7 dalších míst k sezení. Foto Solaris

Na veletrhu Mobility Move představuje Solaris svůj inovovaný sólo elektrický autobus. Ujede až 600 km a díky zvětšenému prostoru uveze až 100 cestujících.

Na veletrhu Mobility Move představuje Solaris svůj inovovaný sólo elektrický autobus. Ujede až 600 km a díky zvětšenému prostoru uveze až 100 cestujících.

V Berlíně odstartoval Mobility Move 2024, jeden z největších evropských veletrhů a konferencí pro elektrické autobusy. Solaris využil této příležitosti k představení nové verze svého bestselleru - elektrického Solaris Urbino 12 s inovativní konstrukcí pohonu a novými bateriemi poskytujícími větší dojezd. Jde o další krok ve vývoji technologie e-busů.

Modulární hnací ústrojí umožnilo odstranit věž motoru a návazně na to efektivněji uspořádat všechny komponenty na střeše a také vylepšit prostor pro cestující. Do nového elektrobusu Urbino 12 se vejde až 41 míst k sezení, což je o 7 více ve srovnání s předchozí verzí. Celková kapacita cestujících je nyní 100 osob (pro 300kWh baterie je maximální kapacita cestujících v Itálii, Francii a Španělsku (GVW 20t), 94 osob je maximální kapacita cestujících podle evropských předpisů (GVW 19,5t).

Nový Solaris Urbino 12 electric vystavený v Berlíně je vybaven bateriemi nové generace s vysokou hustotou energie. Výrobce nabízí provozovatelům různé konfigurace kapacity baterií, všechny jsou umístěny na střeše. Tato nejmodernější technologie baterií zajišťuje celodenní provozuschopnost a efektivitu. Autobus vystavený na veletrhu je vybaven šesti bateriemi s celkovou kapacitou přes 600 kWh. Tato konfigurace zaručuje dojezdy přes 600 km (test SORT 2).

Urbino 12 electric splňuje všechny bezpečnostní normy, včetně nových požadavků GSR2 a kybernetické bezpečnosti, které vstoupí v platnost v červenci 2024 pro nově registrovaná vozidla.

Zároveň výrobce autobusů implementoval různé, již osvědčené funkce specifické pro vozidla značky Solaris. To umožňuje výrobci standardizovat svá řešení, což zase usnadňuje servis vozidel.

Ze všech modelů dostupných v nabídce Solaris je oblíbený především Solaris 12 electric. Dosud bylo vyrobeno celkem 1 500 kusů a jezdí ve více než 120 městech po celé Evropě. Na trh byl uveden v roce 2011 a jen o pár let později byl vůbec prvním elektrickým vozidlem oceněným titulem „Bus of the Year 2017“.

Kloubová verze tohoto modelu, Urbino 18 electric, s modulárním pohonem a bateriemi nové generace, byla oficiálně představena na podzim 2023 na veletrhu Busworld. "Od té té doby vzbuzuje velký zájem mezi dopravci z celé Evropy," uvádí Solaris.

Mobility Move 2024 (dříve ElekBu) se v Berlíně koná do 7. března.


Debut nové verze elektrického Solaris Urbino 12
Díky absenci motorové věže je celková kapacita Solaris Urbino 12 electric nově 94 (100) osob. Foto Solaris