Další rozvoj inteligentních dopravních systémů v České republice

21. května se uskutečnilo jednání Podvýboru pro dopravu při Hospodářském výboru Senátu Parlamentu České republiky zaměřené na využití inteligentních dopravních systémů v podmínkách ČR.
21. května se uskutečnilo jednání Podvýboru pro dopravu při Hospodářském výboru Senátu Parlamentu České republiky zaměřené na využití inteligentních dopravních systémů v podmínkách ČR.
Program byl připraven ve spolupráci se Sdružením pro dopravní telematiku a Ministerstvem dopravy ČR a týkal se oboru tzv. dopravní telematiky (ITS - Inteligent Transport Systems), který se zabývá využitím informačních a komunikačních technologií s cílem zvýšit přepravní výkony, ekonomiku, efektivitu, bezpečnost, ekologii a komfort dopravy. Mezi základní funkce ITS aplikovatelné v dopravě totiž patří řízení a regulace dopravy, inteligentní vozidla, elektronické poplatky, řízení záchranných složek, management veřejné hromadné dopravy, plánování cest, poskytování dopravních informací, řízení vozového parku a logistika přepravy.

"Součástí prezentací bylo i vysvětlení důležitosti standardizace v oblasti bezkontaktních čipových technologií pro odbavavovací a platební systémy ve veřejné dopravě, která umožní propojitelnost jednotlivých krajských IDS a současně otevře prostor pro všechny dodavatele těchto technologií. S jednou "Národní BČK (bezkontaktní čipovou kartou)",ať byla vydána v kterémkoliv IDS, se pak cestující sveze veřejnou dopravou v celé ČR, " informuje Jan Kotík z SDT.

Byla tak zahájena celonárodní diskuze o podmínkách rozvoje a o koncepci ITS v ČR v oblastech silniční, železniční, veřejné dopravy, dopravy ve městech a příměstských oblastech. Jednalo se i o využití satelitních navigačních technologií GPS a Galileo.

Účastníci jednání Podvýboru se shodli na potřebě vypracovat dlouhodobou strategii ČR v ITS, s důrazem na ochranu osobních údajů, vycházející z připravované směrnice EU o aplikaci ITS v silniční dopravě. Současně bylo doporučeno sledovat technické normy a certifikovat, upravit stávající způsob zadávání veřejných zakázek, zapojit průmysl a vědecko výzkumné instituce do mezinárodních expertních skupin na úrovni Evropské komise a na nutnosti politické podpory českého průmyslu při reprezentaci na zahraničních trzích.
TZ Sdružení pro dopravní telematiku

Archiv přednášek

(Potenciál využití ITS a kosmických technologií v dopravě * Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni * Využití telematických aplikací pro zvyšování bezpečnosti provozu na příkladu Silničního okruhu kolem Prahy * Hlavní úkoly pro řízení dopravy ve městech střední a východní Evropy – příklady z hl. města Prahy * Elektronické interoperabilní odbavovací systémy jako nástroj pro zvýšení atraktivity veřejné osobní dopravy * Využití ITS pro zvýšení bezpečnost silničního provozu a jeho ochrany před vnějšími hrozbami, očekávaný rozvoj systému eCall * Aplikace kosmických technologií v dopravě, Reálné použití kosmických technologií při výběru mýta * Ochrana osobních údajů v ITS, aneb telematika není „Velký bratr“ * Manifest rozvoje ITS v ČR)

Další rozvoj inteligentních dopravních systémů v České republice