Další elektrické autobusy pro Krakov, dodá je Solaris
Solaris Urbino 18 electric. Foto Solaris

Padesát nových Solaris Urbino 18 za rok rozšíří flotilu MPK v Krakově. Zakázku za více než miliardu korun z velké části pokryjí evropské dotace.
Padesát nových Solaris Urbino 18 za rok rozšíří flotilu MPK v Krakově. Zakázku za více než miliardu korun z velké části pokryjí evropské dotace.
Provozovatel veřejné dopravy v Krakově Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. (MPK) v pondělí 25. května podepsal smlouvu na nákup 50 elektrických autobusů Solaris Urbino 18 a stejný počet plug-in nabíječek. Vozidla budou dodána do jednoho roku. Hodnota zakázky činí 165 435 000 PLN (více než miliardu korun).

Obyvatelé Krakova se v současné době dopravují po městě 400 vozidly Solaris různých konfigurací, 28 z nich je elektrických autobusů. Krakovský dopravce se rozhodl pro nákup dalších. „Rozhodnutí o koupi dalších 50 elektrických autobusů Solaris vnímáme jako potvrzení pozitivních zkušeností, nejen z vysoké kvality vozidel jako takových, ale také z profesionálně navrženého servisu. Jsme hrdí, že můžeme přispět ke zlepšení kvality ovzduší v Krakově,“ říká Petros Spinaris, zástupce generálního ředitele Solaris Bus & Coach, zodpovědný za prodej, marketing a zákaznický servis.

Elektrické autobusy pro Krakov budou dobíjeny pomocí čtyřpólového pantografu na střeše nad první nápravou nebo plug-in. Energie bude uložena v bateriích Solaris High Energy+. Přepraví 141 cestujících najednou, z toho 43 sedících. Do výbavy bude patřit monitorovací systém, informační systém pro cestující, klimatizace, USB porty, elektrické topení, osoby upoutané na invalidní vozík budou moci využívat rampy pro nástup a výstup z autobusu.

„Krakov obsadil páté místo v soutěži„ Zelené hlavní město Evropy 2022“. Jedním z oceňovaných faktorů byla ekologická doprava a její význam pro životní prostředí. Nové autobusy budou obsluhovat čtyři autobusové trasy v oblastech, kde jsou nejvíce překračovány limity znečištění - ulice Juliusz Słowacki, Adam Mickiewicz, Zygmunt Krasiński,“ uvedl starosta Krakova Jacek Majchrowski.

Nákup 50 kloubových elektrických autobusů pro Krakov bylo vybráno na spolufinancování ze strany Evropské unie. MPK uvádí, že získalo 110 milionů PLN. "Je to pro nás příležitost získat autobusy s nulovými emisemi s relativně malou částkou z vlastních zdrojů,“ řekl Rafał Świerczyński, generální ředitel MPK S.A. v Krakově.

Solaris